Студенти от Техническия университет в Русе се запознаха с работата на диспечерския център на ЕРП Север в града

Енергетика / Технологии
Георги Велев
773
article picture alt description

Студенти от русенския Технически университет, обучавани в специалност Електроенергетика и електрообзавеждане, посетиха на 5 март Центъра за управление на мрежата (ЦУМ) на Електроразпределение Север в град Русе. Идеята на тези посещения, превърнали се в ежегодна традиция, е бъдещите специалисти в областта на енергетиката да се запознаят отблизо и в реални условия с управлението на електроразпределителната мрежа, съобщиха от ЕРП Север.

Регионалният старши диспечер на ЕРП Север Огнян Кочев представи на студентите основните моменти в диспечерската работа, обясни схемите на района и демонстрира използването на техническата апаратура. Младите енергетици имаха възможност да разгледат еднолинейната схема на региона, реализирана върху диспечерския щит, както и документацията, която всяко диспечерско звено води – за извършване на планирани дейности по мрежата, за оперативни превключвания, за промяна схемата на електрозахранване, за регистриране на аварии и други.

Студентите с интерес проследиха работата с Автоматизираната система за диспечерско управление (АСДУ) в диспечерската зала и получиха отговори на много свои въпроси, които затвърдиха познанията им по електроенергетика и електрообзавеждане. Квалифицираните дългогодишни диспечери на електроразпределителното дружество дадоха ценни насоки и съвети на младежите, които ще бъдат от полза за бъдещата им професионална реализация.
Диспечерските центрове на ЕРП Север разполагат с модерно техническо оборудване, което позволява прецизно дистанционно управление на обектите от електроразпределителната мрежа. В тях се осъществява денонощен мониторинг и контрол на мрежата и се подпомагат дейностите на аварийните екипи в случаи на евентуални повреди по съоръженията. Диспечерите работят в координация с всички ръководни и оперативни нива в електроразпределителното дружество с цел ефективен контрол на електроснабдяването и предоставяне на качествена услуга на клиентите.

ЕРП Север и Техническият университет в Русе планират посещения на студенти и в други обекти от електроразпределителната мрежа в района. Подобни инициативи са редовна практика и резултат от ползотворно сътрудничество с всички технически учебни заведения в Североизточна България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща