Страната ни е на последно място в ЕС по навлизане на цифровите технологии за 2020 г.

Икономика / Технологии
3E news
575
article picture alt description

България е на последно място в индекса на ЕС за навлизането на цифровите технологии през 2020-а. Индексът отчита съотношението на различни фактори като свързаност, използването на онлайн услуги, интегриране на дигиналната технология и навлизането ѝ в публичния сектор. 

Въпреки доброто покритие на част от интернет мрежите нивото на домакинствата, които разполагат с фиксирана услуга, която е поне 100 мегабита за секунда, остава под 11% за сравнение средното европейско се движи към 25%. България дори не е близо до това да достигне целите до 2020 година интернет поне с 30 мегабита в секунда. Бързият интернет през мобилни мрежи е по-добър от този през стационарни, предаде БНР.

Невен Дилков от Европейска асоциация за конкурентни далекосъобщения обяснява, че на пазара се увеличава доминиращата позиция на големите оператори. Те единствени може да предложат пакетни услуги. А за по-малките липсва…

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ не е оптимист, че въвеждането на Европейския кодекс за електронни съобщения би помогнало за решаване на проблемите доставчик-клиент.

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов призова в новите закони да се гарантира споделянето на спекътра, защото вече има изкривяване на сектора с големите участници. Мобилните оператори са вдигнали цените, за да компенсират роуминга в ЕС. КРС и Министерството трябва да обърнат внимание на тези процеси, каза Симеонов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща