Стартъп екосистемата предлага на правителството икономически решения за справяне с кризата

Икономика / Технологии
3E news
517
article picture alt description

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. В сферата на стартиращите компании ситуацията е също толкова притеснителна. Това заявяват от Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO, EDIT.bg, MOVE.BG, Endeavor и BVCA в отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов.

Стартъп екосистемата в България обаче винаги се е отличавала със своята проактивност и непрестанно търсене на работещи идеи и решения за справяне с проблемите. Затова от името на Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO, EDIT.bg, MOVE.BG, Endeavor и BVCA, бе входирано официално писмо, адресирано до Министър-председателя на Република България – Бойко Борисов. В писмото Коалицията предлага конкретни механизми, с които не само стартиращите и иновативни компании ще бъдат подкрепени, но и бизнес средата в България ще има шанс да се възстанови много по-бързо след кризата, обясняват от организацията в съобщение до медиите.

Част от решенията за справяне с основните нужди на иновативните малки и средни предприятия (МСП), които от стартъп  коалицията предлагат на на правителството, са:

-          Ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете”;

-          Отсрочване на осигуровки на служители на МСП до нормализиране на икономическата обстановка;

-          Вече избраните банки, фонд мениджъри и други посредници от ФМФИБ, ЕИФ и ЕБВР да получат допълнителен ресурс за подпомагане на МСП от национални и европейски фондове;

-          Стартиране на диалог с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие за мобилизиране на допълнителен капитал за МСП и използване на въведени общоевропейски мерки.

От Коалицията на иновативната екосистема вярваме, че българската икономика има потенциал да се трансформира в икономика с висока добавена стойност. Сега е моментът да се предприемат необходимите действия, за да не се загуби това, което правителствата и бизнеса постигнаха през последните 10 години, заявяват от екоститемата на стартъпите.

Публикуваме пълното становище на Коалицията на иновативната екосистема за нуждата от подкрепа на иновативните МСП в стартираща и активна фаза на развитие.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO - Българската стартъп асоциация, EDIT.bg - общност за икономическо развитие чрез иновации и         технологии към фондация MOVE.BG, Endeavor - най-голямата световна организация подпомагаща предприемачеството с висока добавена стойност и BVCA -Българска          асоциация за дялово и рисково инвестиране, обединява стотици стартиращи компании, акселератори и инвеститори за стартово бизнес развитие в България. Съвместно, ние работим обединени от обща цел - да трансформираме икономиката на страната ни и  да я превърнем в икономика, базирана на наука и развойна дейност с фокус върху индустриите с висока добавена стойност.  

Във връзка със създалата се ситуация в страната, бихме искали да Ви запознаем с текущото състояние на стартиращите компании, както и на компаниите в процес на активно развитие в България.

Нашите членове представляват различни индустрии и с дейността си помагат тези сфери от икономиката ни (образование, високи технологии, транспорт, туризъм, логистика, биотехнологии и други) да се иновират. Целта на настоящото писмо е да предложим механизъм, по който стартиращите и иновативни компании да бъдат подкрепени и дори спасени.​Същината на стартиращите компании е такава, че те са в етап на развитие, където извършват предимно научно-развойна дейност и реинвестират всичките си приходи в разработки и развитие. Съответно те нямат активи и спестявания и това ги прави много уязвими в ситуация на криза. През последните 10 години се свърши много работа от страна, както на правителството, така и на бизнеса, за да има днес България една добра, жива и бързоразвиваща се стартъп, предприемаческа и иновативна екосистема. Тя обединява над 15 000 човека, които привличат инвестиции от целия свят и все по-често успява да създава компании, които предоставят продукти и услуги на световно ниво.​

Настоящата кризисна ситуация изправя голяма част оттезикомпаниипредрискадафалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България.Такъв сценарий          би имал дългосрочни негативни ефекти за конкурентоспособността й икономическоторазвитиенастранатани.Важно е днес да предприемем действия, с които да гарантираме, че това няма да се случи.

Основната нужда на малките и средни предприятия (МСП) в момента е ясен и лесно-достъпен механизъм за получаване на ликвидни средства. В тази връзка считаме, че ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете” е стъпка в правилната посока. През миналата година бяха избрани фонд мениджъри, чрез които се очаква да бъдат инвестирани около 450 млн. лв. публичен ресурс в МСП-та в различен етап от своето развитие. Тези средства ще спомогнат за продължаващото успешно развитие на цялата предприемаческа екосистема в България. Ситуацията, в която се намираме, благоприятства предприемането на по-смели мерки, чрез които тези вече планирани и отпуснати средства, по една бърза и лесна процедура да могат да достигнат до компаниите. Призоваваме:

- Временно спиране на изискванията за набиране на капитал от трети страни на ниво фонд или сделка. Призоваваме да се позволи на управителите на фондове за дялово и рисково инвестиране да започнат да инвестират веднага, като се остави възможност за допълнително набиране на средства на ниво фонд в рамките на 24-месечен период, когато условията се подобрят;
 
-  Да се съкрати и оптимизира административната процедура, която възпрепятства вече избраните фонд мениджъри, чрез които да бъде инвестиран този публичен ресурс в МСП-та;

-  Ще е ефективно, ако вече избраните банки, фонд мениджъри и други посредници от ФМФИБ, ЕИФ и ЕБВР им бъде предоставен допълнителен ресурс за подпомагане на МСП-та от национални и европейски фондове. 

- Стартиране на диалог с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие, относно начините за подкрепа на финансовите посредници и идентифицирането на възможностите за съвместно инвестиране на фондово и фирмено ниво. За момента, те са заделили значителни COVID-19 ресурси, за да поддържат инвестициите си, с цел мобилизиране на допълнителен капитал за МСП и използване на въведени общоевропейски мерки.

- Друга възможност, която би осигурила средства за стартъпите е те да бъдат включени в списъка с потенциални бенефициенти на програмите за подпомагане на        бизнеса със средства, предоставени от “Българската банка за развитие” и нейния фонд за дялово инвестиране. Това би могло да се реализира както по линия на           кредити за оборотни средства, отчитащи спецификата на този тип компании (н-р кратка история, липса на значителни материални активи и опериране на загуба в началния      етап на развитие), така и чрез хибридни инструменти като например капиталово финансиране със заложена опция за обратно изкупуване по фиксирана цена, какъвто           вариант беше коментиран в публичното пространство.

- Предоставянето на дял от компанията в замяна на финансови средства е добре позната практика при стартиращите компании и вярваме, че голяма част от нашите членове биха се възползвали. При нужда нашите организации са готови да съдействат с всякакъв експертен ресурс, който би помогнал да по-ефективното реализация на една такава програма.

- Друга измерима мярка, може да бъде отсрочване на задълженията към държавата, в частност - отсрочване на осигуровки на служители на стартъпи до          нормализиране на икономическата обстановка. 

Експертният капацитет на стартиращите иновативни компании може да играе ключова роля в процеса на възстановяване след кризата. Светът, в който живеем ще             бъде променен и всяка индустрия ще вложи усилия в дигитализирането на своя бизнес, процеси, продукти и услуги. Със своите решения българските технологични          компании ще помогнат на традиционните индустрии да върнат своите конкурентни позиции, ще създаде нови значими конкурентни на нуждите на новото време        предприятия в България и не трябва да допускаме днес тези компании да бъдат загубени.

С разбиране за натовареността на програмата ви в настоящия момент разчитаме в най-кратък срок на лична среща с Вас или членове на Вашия екип, на която  да ви запознаем с предизвикателствата и перспективите пред иновационната и предприемаческата екосистема в страната, както и какви мерки биха допринесли за нейното продължаващо успешно развитие. Вярваме, че българската икономика има потенциал да се трансформира в икономика с висока добавена стойност и сега е момента да се предприемат необходимите действия това да се случи. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща