Стартира петото издание на PowerUp! - състезанието за стартъпи, способни да променят света

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
505
article picture alt description

Платформата за кандидатстване за петото издание на PowerUp! е отворена за всички желаещи да се присъединят към най-голямото състезание в сферата на чистата енергия. Участниците имат възможност да се състезават за голямата награда от 50 000 евро и възможност да развиват бизнеса си в световен мащаб. Това е най–големият конкурс, организиран от InnoEnergy, който събира стартиращи компании от Централна и Източна Европа, насочени към енергетиката, мобилността, чистия въздух чистите и интелигентни технологии и умните градове.

 

Конкурсът не само предлага финансова награда, но също така и възможност за победителя да се присъедини към престижния акселератор Highway® на InnoEnergy. Програмата Highway® има за цел да разработи нови проекти и да ги адаптира към европейския пазар. Участниците в програмата програмата, могат да очакват подкрепа в широк кръг от теми: от правна защита и защита на интелектуалната собственост, през дизайн, до гъвкава методология и др. Останалите ползи включват достъп до международни клиенти, както и финансови инвестиции до 150 000 евро.

 

Тазгодишното издание на PowerUp! ще има ново отличие в рамките на конкурса за „Предизвикателството чист въздух”. Тази заслуга ще бъде възложена на стартиращ бизнес, чието решение ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха и смога.

 

С всяко издание на състезанието броят на участниците се удвоява. През последните две години, заявленията са нараснали както по брой, така и по качество. Приложенията с готови прототипи драстично са се увеличили, от 28 прототипа през 2016 г. до 120 през 2018 г.

 

Броят на участниците нараства всяка година, съчетан с факта, че все повече стартиращите фирми, които кандидатстват, имат проекти в портфолиото си с напреднал етап на развитие, което показва нарастващото разпознаване и нарастващия престиж на състезанието. PowerUp! отваря врати към развитие на смели новатори от Централна и Източна Европа и им дава възможност да влязат в нашата международна мрежа от бизнес партньори. Участниците в конкурса също могат да видят тези ползи.”- обяснява Якуб Милер, главен изпълнителен директор на InnoEnergy за Централна Европа.

В конкурса се включват проекти в областта на енергетиката, мобилността, чистия въздух, отоплението, чистите технологии и умните технологии. Стартиращите фирми, които преминават през етапа на кандидатстване, ще бъдат поканени да участват в обучителни лагери, с участието на признати европейски бизнес ментори. Тези семинари ще подготвят участниците за националните финали и големия финал, в които ще представят своите идеи на експертите. Победителят ще бъде избран на 21 май в Краков по време на Impact'19 - едно от най-важните икономически събития в Централна и Източна Европа.

 

Международният конкурс PowerUp! предоставя изключителна възможност за стартиращите компании от България. Само през 2018 г., след участието си в състезанието, българската компания Агнон получи достъп до акселераторската програма на InnoEnergy Highway, където в период от две години ще има достъп до силна финансова и експертна подкрепа. Продуктът, с който екипът спечели инвеститорите от InnoEnergy e ракетната печка Гамера - ново поколение високоефективни незамърсяващи печки на дърва, свеждащи вредните емисии на фини прахови частици до минимум. Допълнително, в момента се водят преговори с още 3 български компании за включването им в акселераторската програма на международната компания. Като национален организатор на конкурса за пета поредна година в страната, Клийнтех България приветства всички български екипи с проекти в сферата на енегретиката, чистия въздух, мобилността, умните градове и чистите технологии да кандидатстват за програмата и реализират на пазара своите иновативни идеи.“, заяви Марияна Хамънова е основател и управляващ директор в "Клийнтех България".

Победителят на PowerUp! за 2018 е компанията Zubax Robotics от Естония, която представи решение за драстично намаляване на потреблението на енергия в мобилните решения.

Подробни условия за участие, формуляр за кандидатстване и цялата необходима информация можете да намерите на www.powerup.innoenergy.com

Крайният срок за регистрация е до 11 март 2019 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща