Световната слънчева индустрия планира да увеличи мощностите си за производство с 500 ГВт

Енергетика / Технологии
3E news
664
article picture alt description

Световната индустрия за производство на елементи за слънчеви електроцентрали съобщава за безпрецедентни планове за повишаване на мощностите през тази година. Това става ясно от публикация на изданието PV Tech. Общо във всички сегменти - силициеви слитъци, плочи, слънчеви модули и др., производителите планират да увеличат мощностите за производство на съответното оборудване с около 500 ГВт.

За сравнение, за цялата 2019 година по данни на PV Tech, обемът на заявените за разширение производствени активи е  бил почти наполовина - 228 ГВт, което обаче е абсолютен рекорд.

Обикновено специализираната индустрия за производство на различните елементи от слънчевите електроцентрали обявява намерението си около година по-рано, преди реализирането на крайните мощности.

Повечето заявки за първото тримесечие на 2020 г., както става ясно са били направени от китайски производители на фотоволтаични системи. През 2019 година на дела на Китай се падат около 94 % от заявките за разширяване на слънчевите мощности.

Както става ясно, производителите смятат да създадат нови мощности за силициеви слитъци в обем от 123 ГВт, слънчеви елементи 212 ГВт, фотоелектрически модули за 164 ГВт, като става въпрос за нови мощности, които в случай на осъществяване ще бъдат добавени към сега действащите. За сравнение, през 2019 година в света са били въведени в експлоатация около 120 ГВт нови слънчеви електроцентрали.

Както личи плановете са доста мащабни. Китайските компании обявиха новите планове още преди епидемията COVID-19, но и след това, става ясно от публикацията. Най-голямата заявка за изграждане на вертикално-интегриран комплекс за производство на слънчеви модули с мощност от 60 ГВт  е на CCL.  В разгара на епидемията в Китай Tongwei е заявила също, че ще увеличи годишното производство на слънчеви елементи до 80-100 ГВт през 2023 г.

Предполага се, че новите фабрики за производство ще се появят в средата на 2020 г. Експертите коментират, че всичко това ще доведе до ново поевтиняване на слънчевата енергия в световен мащаб.

Прочетете повече на:https://www.pv-tech.org/news/solar-manufacturing-capacity-expansion-plans-in-q1-2020-set-unprecedented-r

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща