Саудитска Арабия стартира най-голямото в света производство на зелен водород

Енергетика / Технологии
3E news
1269
article picture alt description

Компаниите ACWA Power, Air Products и особената икономическа зона в Саудитска Арабия NEOM са създали консорциум, чиято цел е създаването на масово производство на зелен водород. Производствените мощности ще бъдат разположение в региона на NEOM.

Плановете са предприятие на стойност 5 млрд. щатски долара да произвежда 650 тона водород на ден с цел експорт на глобалните пазари.

За производството на водород ще се използват електролизатори thyssenkrupp и „над 4 ГВт мощности от слънчеви, вятърни мощности и системи за съхранение на енергия (саудитската ACWA Power е един от най-големите световни играчи във възобновяемата енергетика).
Предприятието ще произвежда също така и азот по метода на сепарация на въздуха по технологията Air Products и 1,2 млн. тона зелен амоняк годишно. Air Products and thyssenkrupp подписаха преди дни споразумение за стратегическо сътрудничество за електролизатори за производство на зелен водород за световния пазар.

За нас е голяма чест и гордост да си сътрудничим с ACWA Power и NEOM и да използваме проверени технологии, за да изпълним мечтата на света да 100 процента екологично чиста енергия“, отбелязва Seifi Ghasemi, председател, президент и главен изпълнителен директор на Air Products.

Производството на завода в NEOM трябва да започне през 2025 г., се казва в изявлението на партньорите.

Припомняме, че зеленият водород се приема едва ли не като цялостно разрешаване на всички проблеми с декарбонизацията, а пилотни проекти се осъществяват в целия свят. Мащабирането на такива проекта зависи от намаляването на стойността на електролизата. Затова проектът е любопитен, още повече, че цената на слънчевата енергия в Саудитска Арабия е една от най-ниските, което може да се отрази в повишаване на конкурентоспособността на H2.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща