„Росатом“ определи две площадки в Русия за строителство на АЕЦ с малка мощност

Енергетика / Технологии
3E news
701
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ определи в Русия две площадки за потенциално строителство на атомни електроцентрали (АЕЦ) с малка мощност – това са Челябинска област и Якутия. Това съобщава корпоративното издание на държавната корпорация „Страна Росатом“, позовавайки се на председателя на компанията Алексей Лихачов.
„Що се касае до малки АЕЦ, ние значително напреднахме през тази година. Определихме две възможни площадки: Челябинска област и Якутия“, цитира изданието Лихачов.
По време на Източния икономически форум „Росатом“ и Якутия сключиха споразумение за взаимодействие и сътрудничество в сектора на строителството на атомни електроцентрали с малка мощност. Ръководителят на Якутия Айсен Николаев в кулоарите на форума е съобщил за ТАСС, че площадката за строителство на АЕЦ с мощност от 50 или 75 МВт се планира да бъде определена окончателно през 2020 г.

Лихачов, в изказването си на 63-та Генерална конференция на МААЕ през септември отбеляза, че строителството на АЕЦ с реактори с малка и средна мощност е едно от перспективните направления в атомната енергетика на бъдещето.

Агенцията съобщава също така, че председателят на „Росатом“ е изразил очакване решение за строителството на АЕЦ в Узбекистан ще бъде намерено до края на 2019 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща