„Росатом“ и ENEC продължават сътрудничеството си в мирното използване на атомна енергия

Енергетика / Технологии
3E news
468
article picture alt description

„Росатом“ и Корпорацията за атомна енергия на Обединените арабски емирства (ENEC) подновиха Меморандума за разбирателство и сътрудничество при използването на атомната енергия за мирни цели. Събитието се проведе в рамките на официалното посещение на президента на Руската федерация Владимир Путин в ОАЕ. Документът бе подписан от генералните директори на „Росатом“ и ENEC -  Алексей Лихачов и Мохамед Ал-Хамади. С него се определя основата за възможно сътрудничество между двете страни в широк спектър от направления, в това число създаване на Център за ядрена наука и технологии на територията на ОАЕ, изграждане на АЕЦ и инвестиционно сътрудничество, мениджмънт в областта на ядрения горивен цикъл, различни обучения и други.

„Гледаме с голям оптимизъм на сътрудничеството си с Обединените арабски емирства при мирното използване на атомната енергия. „Росатом“ и ENEC дълги години успешно си сътрудничат в областта на ядрения горивен цикъл. Разглеждаме ОАЕ като важен партньор и сме готови да разширяваме направленията на взаимодействие. Това могат да са както енергийни, така и неенергийни проекти. Нашите партньори могат да бъдат уверени, че „Росатом“ е готов да сподели своя богат опит на всеки етап“, заяви Алексей Лихачов.

Генералният директор на ENEC Мохамед Ал-Хамади добави: „Това е значителна стъпка напред в дългогодишните ни отношения с „Росатом“ и се надяваме да продължим да изучаваме възможностите за сътрудничество по широк кръг направления. Разработвайки Програмата за мирно използване на атомна енергия в ОАЕ, се стремим да използваме натрупания международен опит, за да осигурим най-високите стандарти на безопасност и качество в областта на атомната енергетика“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща