Ройтерс: Все повече държави в Африка търсят чиста атомна енергия

Енергетика / Технологии
3E news
424
article picture alt description

Все повече държави в Африка обмислят развитието на атомна енергия, изправени пред недостиг на електричество, желание за по-екологични източници и засушаване, което е заплаха за работата на ВЕЦ-овете. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) една трета от почти всичките 30 държави по света, които обмислят приемането на атомната енергия, са от Африка, пише „Ройтерс“.

Гана, Кения, Египет, Мароко, Нигер, Нигерия и Судан се обърнаха към МААЕ, за да проверят готовността си за този процес, а Алжир, Тунис, Уганда и Замбия обмислят да го направят.

Поне 7 африкански държави вече са подписали споразумения за развитие на атомната енергия с подкрепата на Русия, показват данни на Световната ядрена асоциация.

Кения и Етиопия разглеждат атома, заедно със слънчевата и вятърната енергия, като възможност да разширят електроенергийната си система по нисковъглероден начин.

Египет има за цел да започне изграждането на първата атомна централа в страната - АЕЦ „Дабаа“, през юли тази година с руско финансиране.

В Южна Африка натискът за разглеждане на атомната енергия се движи отчасти и от засушаването на язовири, на които работят ВЕЦ-ове.

Замбия, която се бори с недостиг на електроенергия заради климатичните промени, обмисля да добави атома към енергийния си микс и да осигури стабилна база от мощност, става ясно от изказване на Мвапай Чипала, говорител на Министерството на енергетиката. По думите му това няма да е евтино, но Русия и Китай проявяват интерес да помогнат за финансирането на всеки проект в страната.

„Атомната енергия е чиста и устойчива“, казва и Акар Ларби от Комисията за атомна енергия на Гана.

Според Ласина Цербо, изпълнителен секретар на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, всяка инвестиция в атомна технология в Африка ще изисква сериозно сътрудничество със съседните страни, култура на прозрачност, отчетност и готовност за съвместна работа за технологията и сигурността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща