Родно приложение свързва търсещи работа с работодатели, чрез изкуствен интелект и чат

Икономика / Технологии
Георги Велев
589
article picture alt description

Български предприемачи създадоха мобилно приложение, което въвежда технологична иновация в процеса за търсене на работа на нашия пазар. Приложението пести време и свързва работодателите с кандидатите на база взаимни интереси, опит и умения, а не спрямо обява или позиция. nPloy е създаден специално за забързаното ежедневие, в което времето ни за взимане на важни решения е все по-ограничено. Приложението е изцяло пригодено към модерните нужди и навици на „смартфон“ поколението. С проекта предприемачите целят да разрешат най-често срещаните проблеми при търсенето на работа – остарели и неефективни канали и платформи за обяви, разглеждане на стотици неподходящи обяви с примамливо заглавие и липса на прозрачност относно заплащането.

Един от основните проблеми, на пазара в момента, е изключително ниската ефективност на услугите и за двете страни – за търсещите работа и за работодателите. Съществуват десетки интернет портали, които представляват огромни бази данни с обяви или необновени такива със стари кандидати. Процесът и за компаниите, и за търсещите е тромав и изисква много време. Много от обявите са с подвеждащи и неразбираеми заглавия и описание за позициите, а същевременно и заплащането не е посочено, което води до несъответствие между очакванията и предложената длъжност. Проблемът стои и пред работодателите, които  провеждат интервюта с кандидати, които не са добре информирани за позицията.

Концепцията на nPloy е да преодолее проблемите на пазара и да направи намирането на работа бързо и удобно изживяване и за двете страни. След като попълнят профила си, което отнема до няколко минути, кандидатите виждат предварително подредени спрямо зададените от тях критерии карти с позиции („job cards“). Както в популярните приложения за запознанства, потребителите избират с приплъзване дали харесват, или не, съответната работна позиция. По същия начин работодателите преглеждат кандидатите, които са харесали тяхната обява, и избират дали да ги одобрят.  

Когато „харесването“ на двата профила съвпадне, и кандидатът, и работодателят се уведомяват с нотификация, след което попадат в чат стая, за да могат да се запознаят и да поговорят преди да инвестират ценно време, път и подготовка за интервю на живо.

Изкуственият интелект зад платформата се самообучава, колкото повече картички с позиции са прегледани от кандидата. Съответно, показва по-точни и релевантни резултати, с всяко следващо търсене. А ако в платформата се появи нова позиция изключително подходяща за конкретния кандидат, системата ще му изпрати автоматична нотификация от приложението на смартфона, за да може да я прегледа, без да се налага да прави нищо предварително.

Една от ключовите функции, на които разчита nPloy е филтър с обхват на заплащането, който е задължителен и за двете страни. Работодател не може да публикува свободна позиция без да зададе обхват на заплащане. Респективно, кандидатът също трябва да постави очаквания на базата, на които системата да филтрира предложенията.  

Независимо какво правят и къде се намират, в автобуса, на опашка в магазина, пред телевизора, на кафе с приятели - кандидатите могат да разгледат с телефона си най-релевантните свободни позиции за работа спрямо техните изисквания и да си „харесат“ нова работа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща