Роботи в битката срещу COVID-19 в Белгия

Икономика / Технологии
3E news
514
article picture alt description

Роботи, владеещи над 53 езика, мерят температура, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини, предаде Ройтерс, цитиран от „Сабах“ и БГНЕС.

Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион. Роботът ще сканира QR код, ще прегледа отговорите им, ще провери температурата им и ще определи дали носят маската правилно.

Фабрис Гофен, изпълнителен директор на базираната в Белгия „Зоработс“, заяви, че неговите роботи вече са в болници, домове за социални грижи и хотели от 2013 г., но сега имат нова роля. Роботите му няма да могат да тестват за COVID-19, но биха могли да регистрират признаци на заболяването.

“Голямото предимство на този робот спрямо фиксиран терминал е, че роботът може да се движи, да придружава хората, да говори с тях и то на родния им език. Той говори повече от 53 езика”,казва той.

Микаел Ванмекелен, управител на операционните зали в болницата, заяви, че някой, който показва признаци на треска, може да бъде насочен от робота напълно безконтактно към отделна зона.

Обикновено болницата приема 2 000 пациенти на ден.

Ян Бъселс, ръководител на „Дигитопия“, компанията – разработила софтуера и интерфейса, заяви, че роботът е създаден, за да помогне в поемането на повтаряща се работа и да позволи на пренапрегнатия медицински персонал да се съсредоточи върху основната си работа като полагащи грижи. Роботът също е способен да се учи в течение на работата, каза той.

Роботите с цена 30 000 евро (33 357 долара) са продавани и на клиники във Франция, Нидерландия, Съединените щати и Руанда, а също и на някои белгийски компютърни магазини.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща