Рафаел Гроси: През следващото десетилетие в света ще се появят 10-12 страни с първите си АЕЦ

Енергетика / Технологии
3E news
572
article picture alt description

През следващото десетилетие в света ще се появят 10-12 страни, които за пръв път ще пуснат свои атомни електроцентрали. Това прогнозира генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по време на онлайн разговор с генералния директор на Агенцията за атомна енергия на (NEA) на ОИСР Уилям Магууд.

Директорът на МААЕ напомни, че такива страни като Бангладеш, Беларус, Египет, Турция и ОАЕ вече строят първите си АЕЦ, а други като Кения, Гана, Филипините и Узбекистан „разглеждат като сериозна“ такава възможност. Той обърна сериозно внимание на старта през тази година на първата АЕЦ в ОАЕ като добър пример за взаимодействие между МААЕ и държавните органи за създаването на собствен атомен сектор в страната.

Гроси отбеляза също така, че до 100 от 172 държави-членки на МААЕ нямат АЕЦ и дори енергийни реактори „обръщат се към агенцията по други причини и оценяват това изключително много“. За страните, които се фокусират само върху ядрената енергетика може да е трудно да разберат това, но те са тук за сигурността на храната, ядрената медицина и управлението на водните ресурси. Това са неща, които ги карат да се обръщат към МААЕ“, каза той.

Засягайки ролята на МААЕ като реакция на епидемията COVID-19, генералният директор отбеляза, че тази ситуация е показала неоценимата роля на ядрените технологии. МААЕ организира доставка за различни страни на диагностично оборудване за обратна  транскрипция – полимеразна верижна реакция (RT-PCR), която е най-чувствителният метод за откриване на вируси, налични в момента. Това е най-голямата операция в историята на МААЕ, обхващаща 125 държави. Сега МААЕ пуска дългосрочна програма за борба с бъдещите пандемии под името Zoonotic Disease Integrated Action (Zodiac).

Засягайки темата за изменението на климата, Рафаел Гроси напомни за участието си в проведената в края на миналата година конференция по темата в Мадрид и изрази надежда за съществено участие на представители на атомния сектор в предстоящата климатична конференция в Глазгоу, Великобритания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща