Разработен е план за отстраняване на горивото от АЕЦ „Фукушима - 1“

Енергетика / Технологии
3E news
916
article picture alt description

Компанията «Tokyo Electric Power Co.» (TEPCO) е взела решение за метода за отстраняване на горивото от басейна с отработеното гориво на АЕЦ „Фукушима“.  Първо ще бъде монтиран голям покрив. След това под покрива ще се премахват отломките. Освен този метод компанията обсъжда и друг, според който в началото ще бъдат отстранени отломките, а след това ще бъде изграден покрив като горивото ще се отстранява под този покрива. Решението на компанията ТЕРСО е било взето след цялостна оценка на мерките за потискане на отделянето на прах, въздействието на радиацията върху работниците, образуването на замърсена вода и въздействието на работните процеси върху околната среда в съседните райони.

Общо в хранилището за отработено гориво на блок №1 се съхраняват 100 неизползвани горивни касети и 292 отработени сборки. След отделянето на остатъците, горивото ще бъде отстранено с помощта на мостови кран тежащ 360 тона, който ще бъде разположен под големия покрив на височина около 65 метра и, който ще обхваща всички здания на реактора, става ясно от публикации в Блога за ядрена и радиационна безопасност, цитирана и от специализираното издание atomic-energy.ru.

На пресконференция президентът Акира Оно от Инженерната компания по дезактивация и извеждане от експлоатация на АЕЦ „Фукушима 1“ подчерта ангажиментите на компанията за изпълнение на дейностите с първостепенен приоритет в областта на безопасността. Тъй като жители все по-често се връщат в домовете си в Окума, остатъците от отломки ще се осъществява изключително внимателно. Компанията TEPCO регулярно публикува видео за обществеността, в което се отчита напредъка по отстраняването на горивото от басейна на блок №1.

Според текущата средносрочна и дългосрочна пътна карта по извеждането от експлоатация, горивото трябва да бъде отстранено от басейна с отработено гориво на енергоблок №1 през 2023 финансова година, който започва през април 2023 г. Преразгледан проект на пътната карта, предложен през декември 2019 г. на съвещание на групата по проблемите със заразената вода и извеждането от експлоатация под председателството на Министерство на икономиката, търговията и промишлеността показва, че горивото ще бъде отстранено от басейна с отработено гориво на всички блокове на площадката на централата през 2031 финансова година (31 март 2032 г.). Отстраняване на горивото се планира да започне на енергоблок №2. През февруари 2019 г. с проведени изследвания на вътрешната обвивка на реактора. Най-значителният извод е бил в това, че отломките могат да бъдат преместени.

Било е извършено пробно отстраняване на малко количество от материала. Отстраняването от порядъка на няколко грама ще се повтаря на няколко пъти. Важно е да се определи фактическата твърдост. Във Великобритания се произвежда робот манипулатор, който ще може да се вдига на височина до 22 метра, за да се използва при пробното отстраняване. Потвърдена е важността на постоянните проверки, техническото обслужване и обучение. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща