Първото българско комплексно решение за управление на продажбите за малък и среден бизнес бе представено на Световния мобилен конгрес в Барселона

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
700
article picture alt description

Business Box на ОРАК и Mastercard улеснява бизнеса с единен месечен абонамент за пакет с включени:

 

  • Сертифициран по наредба 18 на НАП софтуер за магазини , хотели, ателиета за услуги, обменни бюра и разносна търговия с осигурена поддръжка, революционно лесен за използване, без инсталация

  • Безплатен сертифициран касов апарат с включена поддръжка и сим карта

  • Безплатен POS терминал с изключително ниска такса обслужване търговец за пазара

  • Безплатна фирмена Mastercard дебитна карта за лесно разплащане към доставчици

 

 

Business Box Market е първото комплексно решение на българския пазар, проектирано да отговори на нуждите на малките и средни предприятия, които според последното проучване на Mastercard в Централна и Източна Европа (Mastercard SME Monitor) представляват 99% от активния бизнес. Пакетът е разработен от софтуерната компания ОРАК Груп - лидер на пазара за комплексни софтуерни решения за туризъм, търговия и производство.

Българското пакетно решение е презентирано на Световния мобилен конгрес в Барселона, наравно с най-големите технологични пробиви за годината, съобщиха от компанията.

 

Стремим се да обхванем партньори от всякакъв тип и във всеки сектор, като направим модерните ИТ решенията напълно достъпни за малките и микро търговците чрез внедряване на новаторски технологии. Този проект е насочен към търговците, за които става все по-трудно да се адаптират към регулациите. Събрали сме най-добрите практики в областта на продажбите, управлението и плащанията, съчетахме ги с микро финансирането и направихме цялостен пакетен продукт, който позволява лесна адаптация към променящите се регулации.“, коментира Красимир Стоянов, Главен изпълнителен директор на Орак Груп. „Така всеки малък търговец ще разполага с инструмент за управление на продажбите, какъвто имат големите световни вериги.“

 

В пакета има специална фирмена дебитна карта Mastercard, с помощта на която търговците имат бърз достъп до финансите, постъпили през ПОС терминал. Участието в проекта идва непосредствено след мащабното проучване на компанията за МСП в Централна и Източна Европа, което отличи няколко нарастващи тенденции. Една от тях е интересът на търговците към използването на ПОС терминали - 17 957 устройства за картови плащания на 1 милион граждани, което я позиционира страната ни над средното ниво (17 909) по приемане на картови разплащания в ЦИЕ. Всяко трето малко или средно предприятие в България предлага възможност за разплащане с карта в отговор на силното търсене от страна на клиентите (38%), същевременно 22% от тях признават приемането на карта като възможност да позиционират бизнеса си в съответствие със съвременните технологични тенденции.

 

Според Mastercard SME Monitor българският МСП сектор е съставен най-вече от търговски предприятия (28,2%), което е малко над тенденцията в ЦИЕ (25%), следвани от хотелския и ресторантьорски бизнес (14,1%), услугите (12,2%) и продажбата на бързо оборотни стоки (8%). А с влизащата в сила от 01.04.2019 наредба H18 се въвежда изискване за цялостна подмяна на фискалните устройства и всичко инсталация на търговския софтуер за продажба в брой с нови такива отговарящи на много по-високите стандарти на наредбата, което представлява допълнителна пречка пред развитието на малките и средни предприятия. Решението на Орак Груп дава възможност на тези МСП да се адаптират лесно към изменящите се регулации, решавайки въпросите за регистриране и управление на продажбите, опростено обработване на разплащателни карти и достъп до бързо финансиране при необходимост. Business Box се заплаща на месечна база, като съществуват различни пакети, приложими към съответните нужди на търговците и предлага софтуер с поддръжка, касов апарат, дебитна карта Mastercard и четец на банкови карти (POS терминал). Софтуерът е на база „облачна технология“ и се съхранява на USB устройство, а четецът на банкови карти е компактно и леко универсално мобилно решение за разплащане, което използва Bluetooth. Почти всички планове на Business Box включват субсидиране на касов апарат, като то достига до 100% от сумата му, като включва и неговата поддръжка в срок до 3 години, както и таксата за СИМ картата, чрез която той прави директна връзка с НАП.

Пакетът отговаря на последните изисквания по наредба Н-18 на НАП.

 

Регионалният мениджър на Mastercard за България и Македония, Ваня Манова, коментира: „Пазарният опит показва, че приемането на електронни плащания е от ключово значение за стимулиране и създаване на нови бизнес възможности в сектора на МСП. В същото време МСП имат съществен принос за цялостния растеж на местната икономика - увеличаване на данъчната основа, създаване на работни места, стимулиране на местното производство, увеличаване на електронната търговия. Ето защо е много важно да се създадат подходящи партньорства, както и да се насърчават образованието, техническото обезпечаване и правилната регулаторна уредба, за да могат МСП да се развиват и да се превърнат в устойчив икономически двигател на целия български пазар. Като световен лидер в областта на платежните решения, ние разбираме динамиката на сегмента и участваме активно в създаването на решения, като Business Box. ”

 

 

 

ОРАК Груп е софтуерно консултантска фирма основана през 1996г. в град Пловдив. Основната й дейност е проектиране, изграждане и поддръжка на софтуерни бизнес решения за туризма, производството и търговията на едро и дребно.

 

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com е технологична компания в индустрията за глобални плащания.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща