Пускането на многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони (МБИР)е предвидено за 2024 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
554
article picture alt description

Планира се многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони (МБИР), който се намира на базата на Научно-изследователския институт за ядрени реактори (ГНЦ НИИАР) в Димитровград, да бъде пуснат през 2024 г. Пълноценните изследвания ще започнат през 2025 г., заяви министърът за цифрова икономика и конкуренция на Уляновска област Рустем Давлятшин.

„През 2019 г. машиностроителното подразделение на „Росатом“ ще изпрати на Научно-изследователския институт за ядрени реактори елементи за корпуса на изследователския реактор. В рамките на тази година на площадката на МБИР ще се провеждат основните дейности по сборката на елементите на корпуса на реактора“, се казва в отчета на Давлятшин.

В рамките на федералната целева програма „Ядрени енергийни технологии от ново поколение“, през 2019 г. - 2020 г. за изграждането на МБИР ще бъдат отделени над 5,5 милиарда рубли. Като цяло разходите за строителството на изследователския комплекс с реактора ще достигнат 48 милиарда рубли, а като се добави и научното оборудване – 60 милиарда рубли (810 милиона евро).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща