Произведоха първата пълна партида МОХ гориво за Белоярската АЕЦ

Енергетика / Технологии
3E news
843
article picture alt description

Минно химическият комбинат, който се намира в Железногорск в Красноярския край на Русия и влиза в състава на ТВЕЛ, произведе и предаде първата цялостна партида от уран - плутониево MOX гориво (Mixed-Oxide fuel) за реактора на бързи неутрони БН-800 в Белоярската АЕЦ.

Произведеното количество е 169 горивни касети. Протоколът за приемане на партидата е  подписан от концерна „Росенергоатом“, по чиято поръчка е произведено горивото. Дружеството, упълномощено да извършва техническо приемане на ядрено гориво - ВПО „Зарубежатоменергострой“, издаде удостоверение за готовността на горивото за доставка.

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, ще доставя MOX гориво за Белоярската АЕЦ, която е построена в град Заречний, Свердловска област, до края на 2020 г. Зареждането на горивото в реактора е планирано за януари 2021 г.

Пилотната партида от 18 горивни касети с MOX гориво за реактора БН-800 беше заредена в края на 2019 г. Завършването на прехода към пълно зареждане с MOX гориво е планирано за 2022 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща