Проект за производство на зелен водород от вятърна енергия стартира в Белгия

Енергетика / Технологии
3E news
2360
article picture alt description

Порт Остенде в Белгия в сътрудничество с компаниите DEME Concessions и PMV стартира проекта HYPORT Oostende, в рамките на който ще се произвежда зелен водород с помощта на електроенергия, произвеждана от белгийски офшорни вятърни електроцентрали.

По думите на разработчиците, в края на 2020 година на крайбрежието на Белгия ще работят 399 вятърни турбини с обща установена мощност от 2,26 ГВт. Новият план за развитие на морската акватория оставя място за още няколкостотин вятърни генератора с обща мощност от около 1,75 ГВт. В резултат мощността на офшорната вятърна енергетика в Белгия ще е някъде около 4 ГВт, което ще даде възможност за осигуряване с електроенергия на половината от белгийските домакинства.

Въпреки това пиковото производство на вятърните електроцентрали рядко съвпада с пиковете на потребителското търсене, а това означава, че „излишната“ електроенергия може да бъде използвана в това число и за производство на водород.

През първия етап ще бъде построена демонстрационна инсталация с „иновационни електролизатори“, с мощност от 50 МВт. Пълноценно търговско производство от водород трябва да започне през 2025 година. Неговата мощност ще е от порядъка на 300 МВт, които ще са в състояние да произвеждат 50 хил. тона зелен водород на ден. Водородът ще се използва за производството на електричество, топлина, като транспортно гориво и гориво за промишлени цели.

Според оценката, заводът за производство на зелен водород в Остенде ще осигури намаляване на емисиите от СО2 с 500 000 – 1 000 000 тона годишно.

Икономическите параметри на HYPORT не се разриват.

Аналогични проекти се разработват в редица други региони. Във Великобритания енергийната компания Orsted започна през миналата година проектът Gigastack, който се планира да се ръзгърне до ниво от гигавати. В северната чат на Германия се осъществява комплексният проект eFarm за създаване на „зелена водородна инфраструктура“. Той също предполага производство на водород с помощта на вятърни електроцентрали.

Ежегодно в света се произвеждат около 70 млн. тона водород, който основно се използва при преработката на петрол, производството на торове, а и в много други сектори, където H2 е чист продукт. По данни на Международната агенция по енергетика, около 99 % от този водород се получава от изкопаемите горива, изхвърляйки в атмосферата 830 млн. тона СО2 всяка година или повече отколкото Великобритания, Франция и Белгия взети заедно. Основният процес на производството на водород, чрез конверсия на метан с пара води до емисии от 9 до 12 тона СО2 в атмосферата на всеки тон H2.

Към днешна дата „зеленият водород е няколко пъти по-скъп от „сивия“, произвеждан от природен газ. Според някои оценки, касаещи ефекта, зеленият водород ще може да се конкурира със сивия някъде през 2030-те години.

Прочетете повече на: https://www.portofoostende.be/news/hyport%C2%AE-green-hydrogen-plant-in-ostend

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща