Проект Silica на Майкрософт позволява съхранение на данни за 10 000 години

На малки кубчета кварцово стъкло ще може да се съхранява вечно информацията

Икономика / Технологии
3E news
534
article picture alt description

Майкрософт планира да съхранява данни за 10 000 години. Технологичният гигант работи по проекта си Silica, чиято цел е да покаже, че стъклото е бъдещето на дългосрочното съхранение на данни. За да докаже своята полезност извън лабораторията, Microsoft си партнира с Warner Bros., за да запише филма Супермен от 1978 г. в стъкло с лазери.

Проект Silica използва последните открития във високоскоростната лазерна оптика и изкуствения интелект, за да съхранява данни в кварцово стъкло. Филмът е записан на квадратен стъклен панел с размери 75x75mm и 2 мм дебелина. Пълният филм в крайна сметка е с размер 75,6 GB и бе успешно прочетен, след като бъде съхранен. Това е голяма стъпка в развитието на тази технология, категорични са от Майкрософт.

Целият процес работи с помощта на лазер за кодиране на данни в стъкло чрез „създаване на слоеве от 3D наноразмерни решетки и деформиране на стъклото на различни дълбочини и ъгли ”. След това компютърно контролиран микроскоп осветява стъклото и чете записаните данни. Използва се компютърен алгоритъм за четене на стъклото, чрез който се насочва микроскопа в правилната посока и се декодират данните.

Докато другите форми на оптично съхранение на данни се разграждат с времето проектът Silica има за цел да бъде по-дълготрайна форма за съхранение на данни.

Според Microsoft стъклото може да издържи и съхрани данните, във вряща топла вода, в микровълнова печка, или дори ако се пече във фурна. Стъкло издържа на размагнетизиране, наводнения и други природни заплахи.

При наличието на тази защита, Project Silica изглежда като следващата стъпка за дългосрочно съхранение на данни. Warner Bros беше особено заинтересован да се включи в проекта на Microsoft, тъй като студиото изглежда да защитава исторически филми като Супермен, Казабланка и други, които в момента се съхраняват на остаряващи филмови барабани. Марк Русинович, главният технологичен директор на Microsoft Azure, определи трансфера на Superman като ключов момент за технологията, добавяйки, че това е доказателство за концепция и означава „сега сме във фаза, в която работим върху усъвършенстване и експериментиране, вместо да задаваме въпроса„ можем ли да го направим? “

Повече по темата можете да видите в този видеоматериал.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща