През 2020 г. ще започне доставката на ново свежо ядрено гориво за V блок в АЕЦ "Козлодуй"

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
716
article picture alt description

През 2020 г. ще започне доставката на ново свежо ядрено гориво за V блок в АЕЦ "Козлодуй", обяви на пресконференция старши вицепрезидентът на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ,Олег Григориев, съобщи БТА. Той говори по време на XI Международен форум "Атомекспо-2019" в Сочи, Русия.По думите му след като подготовката на блока завърши, ще започне доставката на новото гориво. С планираното изменение се цели да се подобри ефективността на горивния цикъл при работа на по-висока мощност - до 104% от номинална.

В VI блок вече се използва ново свежо ядрено гориво. През миналата година, благодарение на това гориво, блокът е заработил на 104-процентова мощност, посочи Григориев пред български журналисти. Той добави, че блокът работи стабилно с новото гориво.

Вицепрезидентът на ТВЕЛ коментира, че руската компания има дългосрочен договор с АЕЦ "Козлодуй" за доставка на ядрено гориво, който продължава да действа. "Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е заинтересовано от всички нови модификации, а ние винаги удовлетворяваме тези потребности ", заяви Григориев.

Руската горивна компания е готова да участва и в евентуален търг за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", обяви Олег Григориев.
"Ако бъде обявен търг за доставка на гориво, ние сме готови да участваме. "Ако „Уестингхаус“ е готова да се състезава с нас, нека да участва. Ние сме готови със сигурност", каза Григориев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща