През 2020 г. в Русия започват изпитанията на робот за утилизиране на радиоактивни отпадъци

Енергетика / Технологии
3E news
525
article picture alt description

Нов антропоморфен робот, който ще отговаря за рециклиране на отпадъците в радиоактивните сметища, ще бъде тестван в Русия в началото на 2020 година. Това заяви разработващият проекта и изпълнителен директор на „Андроидна техника“ Евгений Дудоров, цитиран от сай atomic-energy.ru.

Роботът ще бъде закачен на специална стрела, машината ще се включва към мрежата с помощта на кабели. Антропоморфният робот ще се управлява със специален костюм, който в копиращ режим ще предава на андроида движенията на оператора. Тази схема на управление бе изпробвана при робота „Федор“. При него операторът използва шлем с виртуална реалност, за да гледа с очите на андроида. В перспектива роботът може да действа автономно.

Роботът ще бъде използван в радиоактивни сметища, където е натрупан боклук с ниско излъчване, т.е. в хранилищата, където се събира „хартия, дървесина, епруветки от лаборатории“, отбеляза Дудоров. С помощта на робота отпадъците ще се сортират, обработват и изгарят. Тъй като нивото на радиация на такива места не е високо, не се очаква въздействие на радиоактивно излъчване върху робота.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща