Председателят на ЕК: Компаниите, участващи в проектите за 5G в ЕС трябва да са политически независими

Икономика / Технологии
3E news
643
article picture alt description

Европейският съюз няма да допусне до участие в проектите за резервиране на 5G мрежите такива компании, които под някакъв натиск от страна на управляващи да им предават данни, получени по време на работата над разработките. Това е съобщила в петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Както напомнят западните медии, това изявление идва на фона на критиките по адрес на китайската компания Huawei, участваща в 5G проекти. Опонентите на компанията смятат, че китайските власти могат да задължат законодателно Huawei да предава информацията на китайските разузнавателни служби.

Ако има риск от това, че данни на физически лица или компании могат да бъдат използвани (в интерес на трети лица) на основата на подобен закон, то ние няма да се съгласим с такава информация“, цитират медиите думите на Урсула фон дер Лайен.

„Един от стандартите се заключава в това, че компаниите, които ни предоставят такива стратегически важни технологии е свързан с това те да са независими и правителствата да не могат да ги принудят да им предават данни“, е добавила тя.

През тази година министерство на търговията на САЩ включи Huawei в списъка на компаниите, с които на американският бизнес е забранено да работи без получаване на специални лицензии, като статутът на компанията е част от търговските преговори между САЩ и Китай. Huawei заради санкциите загуби достъп до оборудването от американски производители на чипове и други компании, доставяли им компоненти от порядъка на 11 млрд. долара през миналата година.

Австрия и Япония също са сред държавите, силно ограничили участието на Huawei в разгръщането на 5G мрежата. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща