Превеждащи в реално време слушалки и роботи компаньони представиха на Световния мобилен конгрес в Барселона

Икономика / Технологии
Галина Александрова
533
article picture alt description

От малки роботчета, които позират като насочиш камерата си към тях, до слушалки, които превеждат в реално време – ето петте най-интересни неща, които са изложени на Световния мобилен конгрес, който бе открит в понеделник в Барселона, предават АФП и БГНЕС.

Крушки контролирани с телефон

Искате да светнете лампите в хола си, но не искате да станете от дивана?

Китайският производител Xiaomi представи LED крушка, която позволява на потребителите да контролират цвета и силата на светлината, чрез приложение в телефона, или чрез контролирания с глас асистент на Амазон – Алекса.

От компанията казват, че крушката може да свети в 16 милиона цветове.

Робот другар

Южнокорейската компания за роботика Torooc привлече вниманието на всички със своя мини робот наречен Лику, който върви и изразява емоции също като човек, със своите големи очи.

Роботчето е високо 50 см. и тежи 1.1 кг.. То има камера на главата си, която му позволява да направи контакт с вас.

Ако влезете в стаята и поздравите Лику, той ще вдигне главата си, ще направи очен контакт с вас и ще се усмихне.

Очите му, които приличат на такива на анимационен герой, му помагат да изразява „емоции” като изненада, щастие и тъга, както и да покаже, че му се спи.

Ако насочите камера към него той ще заеме стилна поза, дори и ако си правите селфи.

„Проектирахме Лику да бъде очарователен и да предизвиква позитивни чувства. Когато хората го погледнат, се усмихват. Надяваме се, че Лику ще вашият първи робот приятел”, заяви ръководителят на маркетинговия отдел на Torooc.

Компанията планира да може да изпраща роботите най-рано през следващата година, като цената на едно роботче е около 2 500 долара или 2 200 евро.

Ако влезете в стаята и поздравите Лику, той ще вдигне главата си, ще направи очен контакт с вас и ще се усмихне.

 

Нагръдник следящ здравето на кучето

Испанският стартъп Dinbeat представи нагръдник за кучета, който използва сензори, за да следи дъха на кучето, температурата му, лаят му и стойката му.

Докато доста от устройства за следене на здравето на домашните любимци, които са на пазара са разработени за собствениците. То този нагръдник е бил създаден за ветеринари.

„Сега много от устройствата, които се използват за диагностика са създадени за хора и са по-сложни и имат много кабели, котето води до нуждата животните да бъдат упоявани, за да се използват”, заяви Марина Гомес де Тахада, мениджър на Dinbeat.

Автоматична тоалетна за котки

Отивате на почивка и няма кой да се грижи за котката ви? Южнокорейският стартъп PurrSong показа автоматична тоалетна за котки, която се казва LavvieBot и се чисти и пълни с пясък автоматично.

След като котката ви си свърши работата в машината и си тръгне LavvieBot безшумно изхвърля замърсения пясък, и допълва с нов, чист.

Освен това може да ви бъде изпратено и съобщение за това кога котката ви е била до тоалетната, кога кошчето е пълно или кога трябва още пясък.

„Това е пазар за собственици на котки, които нямат време да се грижат за котката си непрекъснато или просто искат да могат да не чистят тоалетната на котките си всеки ден”, заяви ръководителят на маркетинговия отдел Хевън Нам.

Превеждащи слушалки

Базираният в Холандия стартъп Travis представи малки слушалки, които могат да превеждат говор в реално време.

Задвижваните от изкуствен интелект устройства се синхронизират в облак и могат да преведат всяка комбинация от 150 езика.

Избирате два езика използвайки гласови команди и след това започвате да говорите, почти веднага ще започнете да чувате и превода в слушалките.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща