Подготвят шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ за работа на 18-месечен горивен цикъл

Енергетика / Технологии
3E news
438
article picture alt description

Атомните експерти от Нововоронежката АЕЦ ще подготвят иновационния Шести енергоблок с реактор ВВЕР-1200 за работа на 18-месечен горивен цикъл. В момента той работи на 12-месечен горивен цикъл от въвеждането си в експлоатация през 2016 година и ядреното гориво се презарежда веднъж в годината.

Работата на Шести енергоблок в режим на удължен горивен цикъл ще започне с опитно-промишлена експлоатация и ще продължи около три години.

„Можем да презареждаме ядреното гориво не веднъж годишно, а един път на година и половина, т.е. значително да се съкрати общата продължителност на ремонтите на енергоблока. В резултат ще бъде увеличен коефициентът на използване на установената мощност и ще има увеличение на изработената електроенергия“, отбеляза Евгений Голубев, началник на отдела по ядрена безопасност в централата, цитиран от atominfo.ru.

В момента експертите, разработили проекта за Нововоронежката АЕЦ, включващ Шести и Седми енергоблок, са подготвили обосновки за безопасното им преминаване към новия горивен цикъл, работи се и върху финализиране на промените в експлоатационната документация. Тя ще бъде представена за разглеждане в „Ростехнадзор“.

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща