Норвежката Equinor и италианската Saipem влизат на пазара на плаващи слънчеви електроцентрали

Енергетика / Технологии
3E news
726
article picture alt description

Норвежката нефтогазова компания Equinor и италианската инженерна компания от нефтогазовия сектор Saipem, 30 % от която са собственост на голямата енергийна компания Eni съобщиха, че са подписали споразумение за съвместна разработка на технологично решение за плаващи слънчеви паркове в крайбрежните води.

Бъдещите слънчеви проекти ще се базират на технологии, разработени от Moss Maritime, отдел към Saipem, което предоставя инженерингови услуги и за морските нефтогазови разработки, а също така и в сектора на възобновяемата енергетика. Според компанията, решенията представляват сами по себе си модулни системи, достатъчно прости за изработване, транспортиране и монтаж на място. Допълнителни технически детайли повече не се съобщават.

Компаниите се стремят да станат водещи доставчици на решения за крайбрежните и офшорните плаващи слънчеви паркове, коментират от Saipem. Както е известно досега основната дейност на Saipem е свързана с полагането на морски тръбопроводи.

Норвежката компания Equinor (преди Statoil) освен в газовия сектор вече е и голям играч в сферата на световната офшорна енергетика. В слънчева енергетика компанията инвестира от 2017 година.

Плаващите морски слънчеви електроцентрали се определят от експертите като  специфичен сегмент, в който към настоящия момент работят основно белгийски и холандски консорциуми и съвсем не е безрисков. Според тях повече потенциал за развитие на плаващите слънчеви платформи имат вътрешните водоеми.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща