Новите центрове за данни на Google ще работят с ток от 1,6 милиона слънчеви панели

Това е част от плана на компанията за закупуване на 100% енергия без въглерод.

Климат / Технологии
Галина Александрова
1993
article picture alt description

Google си постави за цел електроенергията, консумирана от новите центрове за даннина компанията в Yum Yum, Tennessee, and Hollywood, Alabama, да бъде „100% от възобновяеми източници от първия ден". За да постигне тази цел, гигантът заяви, че е сключил многогодишна сделка с Tennessee Valley Authority за закупуване на електроенергията от няколко нови соларни парка. Общият договорен обем на електрическата енергия ще достигне 413 мегавата, като тя ще се произвежда от 1,6 милиона соларни панели.

Двете най-големи соларни парка ще произвеждат около 150 мегавата всеки, според публикация в блога на Google. Те ще бъдат сред най-големите проекти за възобновяема енергия в района на долината на Тенеси, съобщават от Google, и най-големите соларни нсталации, създавани някога за гиганти в търсенето.

През 2016 г. Google заяви, че компанията планира да доставя електроенергия сво въглерод на 24 часа в денонощието за всеки център за данни. Търговският гигант се опита да постигне 100% цел за закупуване на енергия от възобновяеми източници през 2017 г. Досега Google е снабдил с въглерод безвредна енергия за своите центрове за данни във Финландия, Холандия, Тайван, Северна Каролина и Айова.

През 2016 г. Google заяви, че компанията планира да доставя чиста електроенергия (carbon-free electricity ) 24 часа в денонощието за всеки център за данни. Технологичният гигант се опита да постигне целта си за закупуване на 100% енергия от възобновяеми източници през 2017 г. Досега Google е осигурил снабдяването с чиста електроенергия своите центрове за данни във Финландия, Холандия, Тайван, Северна Каролина и Айова, според доклада на компанията от октомври 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща