Нефтогазовата компания Total ще изгради 20 хил. зарядни станции за електромобили в Нидерландия

Енергетика / Технологии
3E news
762
article picture alt description

Организацията MRA-Elektrish (‘Metropolitan Region Amsterdam Electric), създадена от редица холандски провинции и общини за стимулиране на електрическия транспорт и нефтогазовия концерн Total сключиха преди дни едно от най-големите в Европа концесионно споразумение, касаещо изграждането на инфраструктура за зарядни станции за електромобили. В съответствие с договора Total ще изгради и ще експлоатира до 20 000 обществени зарядни станции за електромобили в три провинции на Нидерландия – Северна Холандия, Флеволанд и Утрехт.

Договорът е насочен за удовлетворяване на бързо растящото търсене на услуги за зареждане на електромобили в Нидерландия. Както стана ясно неотдавна, през 2019 г. в Холандия са продадени рекорден брой електромобили, като дела на продажбите им е достигнал 15 %. Новата мрежа от зарядни станции ще обхване регион с население от 3,2 млн. жители и 15 % от настоящото търсене на електромобили в Нидерландия.

Total Netherlands и сега е основен оператор на зарядни станции за електромобили в региона на MRA-Elektrisch, в който работят над 4500 обществени пункта за зареждане.

В рамките на новия концесионен договор за електроенергията, доставяна от  Total Netherlands за зарядните станции за електромобили ще е 100 % получена от работещите в страната възобновяеми източници на енергия.

Предвижда се също така Total да разработи и внедри технологии за „умни зарядни станции“, осигуряващи устойчиво управление на мрежата в периодите на високо потребление на електроенергия, а също така и ефективно и устойчиво зареждане, когато стойността на енергията е по-достъпна, се казва в съобщение на компанията, публикувано на страницата на компанията преди няколко дни.

Френският нефтогазов концерн планира да 150 хил. зарядни станции за електромобили в Европа през 2025 година и да стане водещ играч в бизнеса, свързан с електрическа мобилност.

В рамките на стратегията си от 2018 г. в тази посока, Total придоби G2mobility – френска компания, разработваща модерни решения в областта на зарядните станции за електромобили.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща