Немската Uniper дава старт на декарбонизация на въглищните си мощности с помощта на Siemens Gas and Power

Енергетика / Технологии
3E news
650
article picture alt description

Siemens Gas and Power  и немската Uniper са подписали споразумение за сътрудничество за разработката на проект за декарбонизация при производството на електроенергия и секторна синергия (sector coupling) с акцент върху производството и използването на зелен водород (произвеждан чрез електролиза с помощта на ВЕИ).

Партньорите ще оценят потенциала на парка от съществуващите газови турбини и газохранилища на Uniper от гледна точка на използването на водорода и ще определят възможната роля на водорода в преобразуването на въглищните електроцентрали на немското енергийно предприятие.

Както е известно Uniper е наследник на ТЕЦ-овете на E.O.N и управлява активи с обща мощност от 34 ГВт в различни страни. Неотдавна компанията обяви, че ще затвори или ще преоборудва въглищните си електроцентрали в Европейския съюз не по-късно от 2025 г. и през 2035 г. ще стане въглеродно неутрална компания. Сега европейските емисии от СО2 на компанията се оценяват на 22 милиона тона годишно.

„След поетапният отказ от въглища и преходът към надеждно енергоснабдяване на основата на газ от компанията, газа ще стане важна стъпка по пътя към успешната трансформация на енергийните системи. Следователно декарбонизацията на газовата промишленост, включително производството на електроенергия на основата на газа е необходима за постигането на климатичните цели на Германия и Европа“, отбелязва изпълнителният директор на Uniper, Andreas Schierenbeck.

„Готови сме да инвестираме и определихме стратегическият курс за значително ускоряване на декарбонизацията на нашия портфейл. Освен това е важно обединяването на усилията, а също така и да действаме открито по отношение на плановете си за технологиите и да работим с проверени високотехнологични партньори, такива като Siemens.
От страна на Siemens Gas and Power заявяват, че ще могат да помогнат за декарбонизиране на въглищните електроцентрали помогнат за трансформацията, при която ще бъдат запазени съществуващата инфраструктура и други активи и значително ще бъдат намалени емисиите от газовите електроцентрали, включително чрез интеграция на решения за съхранение на енергия и използването на „зелен газ“.

„Зеленият водород може да подпомогне постигането на целите на климата и е от ключово значение за успешният енергиен обрат“, отбелязва Jochen Eickholt  от Siemens Energy, допълвайки, че все още се намират в началото.

Uniper в рамките на стратегията си планира постепенно да увеличава дела на зеления газ или на зеления водород в обичайният си газов бизнес, както в производството на електроенергия, така и при търговията с енергия. Тази стратегия вече се прилага и от други европейски енергийни компании, като например шведската Vattenfall.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща