Мобилните приложения за наблюдение на птици в България

Силната природозащитна и гражданска наука са много добър съюзник, но и коректив на държавното управление.

Климат / Технологии
Рая Лечева
621
article picture alt description

Използването на мобилни приложения (интегрирани системи за събиране на полеви данни) спестява на първо място време, намалява възможностите за грешки. Te позволяват лесно обработване на големи масиви от данни от първична информация, също така бърз обмен и пренос на данните, възможноност за бърз контрол и управление на информацията. Това съобщи в рамките на онлайн среща-дискусия: "Ролята на гражданската наука за опазване на биоразнообразието" д-р Георги Попгеоргиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който направи преглед на най-използваните приложения в България и представяне на приложението SMART BIRDS.

Най-използвани в момента от природозащитници и любители са EBirds, INaturalist, ObsMapp, Горски спътник, Спаси гората, SmartBirds Pro.

От 2015 година в SMART BIRDS с мобилното приложение са събрани над 1,4 млн. записа на птици, земноводни, влечуги. Приблизително 60% от данните са на потребители, които не са служители на БДЗП.

Изключително е важна ролята на гражданската наука особено при сигнализиране на различни нарушения за изкореняване и унищожаване на местообитания каквато е фейсбук групата: „Растенията в България“, коментира Спас Узунов, администратор на групата и разказа още интересни наблюдения през 2020 година. Членовете на групата често сигнализират за проблеми, нарушения или други нередности с видовете и техните местообитания. Често се водят дискусии за вредата от безконтролно ползване и ненужно късане на растения особено за букети. Често в групата се споделят данни за инвазивни или чуждоземни видове в неустановени затова места. Това е ценна инфромация за предприемане на консервационни мерки при необходимост. От материали в групата са тръгнали предложения за създаване на нови защитени територии. Такива групи със сигурност биха могли да подпомогнат науката.

Но много е важно и науката да се включва с коментари, информация и оценки в тези групи за повишаване на информираността на любителите.

На въпрос дали гражданските групи и мониторинговите инструменти, които използва неправителствения сектор, могат да заместят функциите за монитроинг на държавата, Ирина Матеева от БДЗП каза, че има функции по мониторинг на държавата, за които тя трябва да отговаря. Това е дейност, отговорност и задача на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда, каза още Матеева. Но доброволците са много важни за природозащитната наука. Силната природозащитна наука и силното гражданско общество могат да бъдат много добър коректив на държавата.

Росен Василев от БДЗП посочи, че на голям интерес се радват пътуващите ботанически семинари на организацията, в които се включват любители на природата на растенията и животните. Той посочи за пример изминалите вече семинари през 2019 година „Степите на Калиакра“, „Билото на Беласица“ и подчерта, че планират още интересни пътуващи ботанически семинари през април и май.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща