Мексико се присъедини към изследователския проект NICA

Енергетика / Технологии
3E news
593
article picture alt description

В посолството на Русия в Мексико бе подписан Меморандум за разбирателство между руския Обединен институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) и общността на мексиканските научно-изследователски институти за съвместно участие при реализирането на мега научния проект NICA.

„Проекти като NICA имат голям мащаб и не могат да бъдат осъществени само от един институт и една държава. ЦЕРН показа това. За да се реализира такова начинание е необходимо участието на много страни и институти“, заяви проф. Владимир Кекелидзе от ОИЯИ. По думите му, мексиканските учени са предложили създаването на детектор, който ще изучава интензивността на интерактивния лъч.

В момента в проекта NICA участват 1500 учени и инженери от 19 държави. Колайдерът NICA (Nuclotron-based Ion Collider Facility) е международен проект, който се реализира на базата на ОИЯИ в Дубна, Русия. Предвижда се комплексът да заработи на пълна мощност през 2023 г. След това учените ще могат в лабораторни условия да създадат състоянието на веществата след първите мигове на Големия взрив – кварк-глюонна плазма.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща