Компания на Бил Гейтс инвестира в нови хидроенергийни технологии

Енергетика / Технологии
3E news
1230
article picture alt description

Компанията Natel Energy, доставчик на решения в областта на устойчивата хидроенергетика съобщи за привличане на инвестиции в размер на 11 милиона долара от Schneider Electric Ventures и Breakthrough Energy Ventures, венчърни компании на Бил Гейтс, основателят на Microsoft.

Natel Energy ще използва привлечените средства за развитие на иновативният си продукт RHT (Restoration Hydro Turbine), който осигурява икономическа ефективност на производството на енергия с ниско натоварване за околната среда.

Natel Energy твърди, че RHL е уникална иновационна турбина, която съчетава в себе си висока производителност с невиждана досега сигурност в сектора за рибите и изключително компактна конструкция. Тя дава възможност за намаляване на стойността на инсталацията с повече от 20 % в сравнение с обичайните варианти за нисконапорни хидроенергийни централи (малки ВЕЦ).

Пилотна инсталация с мощност от 35 кВт вече работи в щатът Мейн, снабдявайки ресторантите и училищата и насочвайки излишната електроенергия към мрежата (проектът Freedom Falls).

От компанията Breakthrough Energy Ventures отбелязват, че „Хидроенергетиката дълго време се смяташе за идеален източник за възобновяема енергия, ако не се смятат високата стойност и рисковете за дивата природа за повечето от  проектите. Патентованата високоефективна хидроенергийна турбинна на Netel решава удачно и двата проблема – намалява разходите и е безопасна за околната среда. Освен това продуктът може да бъде използван както за реконструкция на съществуващите обекти, така и за нови проекти. Това означава, че Netel може да промени основно използването на водата като възобновяем източник на енергия, който добре се съчетава с други важни продукти, такива като вятърната и слънчевата енергия“.

Netel Ekergy доставя турбини за малки ВЕЦ-ове. Диапазонът на мощността на модела RHT е от 32 до 1400 кВт. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща