Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) даде определение на микрореакторите

Енергетика / Технологии
3E news
928
article picture alt description

Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) даде първото определение на микрореакторите, разделяйки ги по този начин от малката атомна енергетика.

Трябва да се отбележи, че определението не установява ясна граница по мощности между микрореактори и малки реактори.

„Микрореакторите значително се отличават от големите леководни реактори (LWR), за които NRC е разработила голяма част от своите правила и ръководства“, се казва в документа, публикуван на 6 октомври 2020 г.

„Въпреки че нормативно определение не е установено, микрореакторите са с малка мощност (от порядъка на 10 МВт), се казва в документа.

Според него също така за микрореакторите е характерен „по-опростен дизайн с присъщи свойства за безопасност“.

В малко вероятни случаи на авария на микрореакторите потенциалните радиологични последици ще доведат до по-малко въздействие върху общественото здраве и безопасност.

„Микрореакторите могат да изпълняват нестандартни функции за ядрената енергетика, включително обслужване на отдалечени райони, резервно производство на енергия, производство на водород, обезсоляване, производство на топлина за технологични  производства, както и подкрепа за обекти от военната и критична национална инфраструктура“, се казва в документа. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща