Изкуственият интелект и как ще "живее" в обща екосистема с хората

Икономика / Технологии
Галина Александрова
633
article picture alt description

Автор: Добромир Видев, БНР

 Ако изкуственият интелект се сдобие с интуицията на човека, тогава той може да стане по-силен, прогнозира доктор Хироши Ямакава - един от водещите изследователи на т.нар. "общ изкуствен интелект" в Япония. Това стана по време на една от лекциите му в София през тази седмица, посветени на развитието на изкуствения интелект, който не е бъдеще, а е нещо, което се развива в наше време.

Все повече държави, сред които и Тайван, разработват стратегии за развитие на изкуствения интелект през 2017 и 2018 година, показват данните, които представи доктор Ямакава. Стана ясно и че на всеки 2 години в Япония се разработва бяла книга за изкуствения интелект с основно послание какви да бъдат промените в пазара, технологиите, институциите, политиките и социалните измерения на въвеждането на изкуствения интелект. Въпреки всички документи обаче, д-р Ямакава призна, че дори и компании в Япония разбират трудно какво е изкуственият интелект заради неразбиране или страх от това, че той може да бъде по–силен от човешкия.

„Общият изкуствен интелект е този интелект, който може да изпълнява множество задачи така, както правят хората, но те възприемат изкуствения интелект като научна фантастика и затова трябва да обясня част от митовете и истинските предизвикателства пред свръхинтелекта“, добави д-р Хироши Ямакава, както и изтъкна, че много хора се притесняват от изкуствения интелект, тъй като не го разбират:
„Всъщност много от изследователите на изкуствен интелект също изразяват известна загриженост. Въпрос на митология е, че интелектът може да се превърне в зловещо съзнателно същество - това не трябва да ни тревожи, тъй като нашите и неговите цели няма да съвпаднат. Митът, който се разпространява е, че изкуственият интелект не би могъл да ни контролира, но факт е, че ние можем да дресираме тигрите, като ги надхитрим. Пореден мит е, че свръхразумът е на няколко години разстояние, но това, което трябва да ни тревожи е, че макар и на десетилетия от създаването - сигурно ще му отнеме също толкова време, за да бъде безопасен за хората“, уточни ученият.

По думите на изследователя, самият изкуствен интелект е като „новороденото бебе - това е бебе на неповече от 6 месеца“, което „преминава през хиляди часове обучение с достатъчно количество данни, които да преструктурира“, но при този процес „има и известни ограничения“:
„Много от изследователите обръщат внимание на ограниченията - една от трудностите е свързана с интегрирането на обработването на символите и разпознаването, а другата - с липсата на разум. Хората могат да моделират света по креативен начин, но машините не, защото те са ограничени от рамката, създадена от човека. Данните за обучението са предварително създадени“, обясни д-р Якава, както и уточни, че „при процеса на т.нар. дълбоко учене не се генерират хипотези и не може да формулира проблеми“ при изкуствения интелект така, както става при нас хората, тъй като е много ниска степента на гъвкавост, което може да доведе до това „данните да се разпаднат“.

От двете лекции на доктор Хироши Ямакава тези дни стана ясно и че хората, рано или късно, ще трябва да споделят средата със създадените от тях машини, които мислят самостоятелно. Според изследователят на т. нар. общ изкуствен интелект в Япония от баланса между двете зависи и общото щастие на двата вида, които трябва да бъдат в обща екосистема под контрола на хората. И това вероятно ще правят хората, ако част от професиите бъдат заменени от по-умните машини, уточни той.

„Такава технология с изкуствен интелект вече се ползва“, обясни в интервю за „Хоризонт“ Деян Михайлов - квантов физик, завършил в Кеймбридж:
„Един много интересен и актуален пример в момента - развитието на автономните автомобили. Това е нещо, което в други държави, не в България е изключително разпространено“, уточни  Михайлов, както и даде още един пример – архитектурата, при която изкуствен интелект се ползва за „проектиране на кооперации, така че да отговаря на нуждите на строителя“. 

Разработките са излезли отдавна от университетите и се правят от фирмите, подчерта още Деян Михайлов

Според плановете на ЕК до края на юни всички държави трябва да имат национална стратегия за изкуствен интелект, а през март експертна група ще представи финалната версия за спазване на етичните правила за изкуствен интелект.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща