Илиян Мутафчиев, ЧЕЗ Разпределение: Извършваме пет нива на контрол в процеса на отчитане на електромерите

Товарите по мрежата нараснаха сериозно, само за последната седмица, от 7 до 13 януари, увеличението е с 18% в сравнение със същия период миналата година, обяснява директорът „Мерене и управление на данните“ в дружеството

Енергетика / България
Галина Александрова
905
article picture alt description

Г-н Мутафичев, намираме се в разгара на сезона на традиционно висока консумация на електроенергия. Какво показват данните на ЧЕЗ Разпределение?

- Така е, намираме се може би в пика на висока консумация през зимния сезон. Това се дължи от една страна на концентрацията на празници, като тази година съботните и неделни дни се съчетаваха с празничните дни по начин, който доведе до една голяма ваканция за всички, като малкото работни дни не бяха пълноценни дори за тези, които не бяхме в отпуска. Така ние прекарахме много повече време вкъщи, готвихме повече, отоплявахме се по-дълго и т.н. Това е характерно за зимния сезон, като също така домовете се осветяват много по-дълго, защото навън се стъмва рано. И тъй като сме сред първенците в Европа по отопление с електроенергия, а средните температури в момента са по-ниски от  миналогодишните, никак не сме изненадани, че товарите по мрежата нараснаха сериозно.
Само за последната седмица, от 7 до 13 януари, увеличението е с 18% в сравнение със същия период миналата година. Пикови стойности имахме и през първата седмица на януари, като на празничния 6 януари, товарите бяха с 20% по-високи от товарите на 6 януари 2018 г. Отдаваме това именно на по-ниските температури тази година, като от началото на януари досега средните температури са  -2,6  градуса, докато миналия януари  средната температура е била положителна и е била 1,7. Сами виждате разликата, няма как това да не се отрази на консумацията на електроенергия, особено за домакинствата, които се отопляват с електроенергия.

Следователно можем да кажем, че общата консумация на домакинствата, които се отопляват на ток, ще бъде увеличена?

- Консумацията отразява реалната употреба на уредите и обобщения за абсолютно всички не могат да се правят. Аз набелязах факторите, които влияят на повишеното потребление, но то е индивидуално за всяко домакинство. Не трябва да забравяме и, че тази година много домакинства смениха начина си на отопление и преминаха към отопление с електрическа енергия, при положение, че до момента са се отоплявали по друг начин. Тяхното потребление сериозно ще се повиши. Но отново казвам – консумацията е индивидуална и всеки сам може да си направи равносметка, на основа на обективните фактори.

Как гарантирате коректното и навременно измерване на консумираната електроенергия, особено при струпването на толкова много празници и почивни дни?

- Предприели сме мерки, за да гарантираме сигурен отчет, съобразявайки 31-дневен период на обход на електромерите.Това е срокът, който си налагаме и стриктно спазваме , като нашите служители бяха на терен не само при сложните метеорологични условия, но и по време на празниците. Всеки един отчетник е контролиран чрез GPS-система дали посещава конкретните обекти, които са част от ангажиментите му в определения ден.

Така сме сигурни, че посещава обекта, но как се контролират въведените от него данни?

- Има още няколко нива на контрол. На първо място сме въвели рулиращ принцип на отчитане. Тоест отчитането на всеки един електромер се извършва от трима отчетници всеки три поредни месеца, като се редуват служители на ЧЕЗ Разпределение със служители на външна фирма.
За да се намали възможността за субективна грешка, самото отчитане се извършва чрез мобилни терминали, а  GPS- координатите на електромера се снемат в момента на отчета. В процеса на отчитане, при съмнения за нередности в показанията, отчетникът прави снимка на електромера, която се съхранява директно в системата. Извършва се и софтуерен контрол още в момента на въвеждане на данните. Въз основа на натрупаните данни за всеки обект, системата изчислява очаквано потребление със заложен процент на отклонение. Когато отчетникът въведе показанията на преносимия терминал и отклонението се окаже по-голямо, терминалът издава звуков сигнал и се появява системно съобщение.
След софтуерния контрол имаме и ръчна проверка в така наречения валидиращ център. Всички показания, които са извън зададеното отклонение, се блокират и трябва да бъдат деблокирани ръчно. Това се извършва от служителите във валидиращия център на базата на анализ на потреблението, на снимки от отчетите или на извършени повторни проверки на място. Друг метод за контрол е извършването на проверки на случаен принцип на място. Не бива да се забравят и по-късните проверки от страна на снабдителното дружество, което фактурира – там се блокират автоматично фактури с високи стойности и се прави анализ на база на предходен период, като при нужда се връщат при нас за нови проверки. Системата не е проста и е създадена така, че да гарантира сигурността на клиентите. Човешката грешка винаги е възможна, но ние сме разработили достатъчно сигурни механизми за контрол.



Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща