Избират най-добрите млади изследователи и газови инсталатори

Енергетика / Технологии
Галина Александрова
730
article picture alt description

Най-добрите млади изследователи и газови инсталатори в България стават ясни тази седмица. Финалът на двете състезания - Националния учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор“ и Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”, ще се проведе в Русе и ще определи победителите в конкурсите.

„Най-добър млад инсталатор“ е един от дългогодишните проекти на Овергаз в сферата на газификацията и образованието и се провежда за 14-та година. И в това издание участват ученици от 11-ти и 12-ти клас, които се подготвят за професиите „монтьор” и „техник” на инсталации и енергийни съоръжения. В надпреварата тази година ще се включват общо 18 ученици, разпределени в 6 отбора, а задачата им е да изградят елементи от газови, отоплителни и санитарни инсталации по технологично задание. За трети път в конкурса се състезават и ученици от 10-ти клас с дуална форма на обучение по проект „ДОМИНО”. Тяхното задание ще бъде да сглобяват елементи от сградна инсталация. В състезанието ще участват ученици от София, Русеи Ямбол.

„Защо си струва да използваме природен газ“ е темата на проектите, които ще представят учениците на финала на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”. За целта на заданието младежите трябваше да проучат какви са нагласите за използването на природен газ чрез анкета, а на база резултатите да изготвят информационна кампания. Конкурсът се провежда за 13-ти път, а в него ще се състезават 14 ученици от Русе, Монтана, Варна, Бургас, Перники Ямбол, разпределени в 7 отбора.

Финалът на Националния учебно-професионален конкурс за най-добър млад инсталатор е на 18.04.2019 г., четвъртък, в 08:30 часа в учебната база на Професионалната гимназия „Атанас Ц. Буров”- Русе на ул. „Розова долина” 32. Състезанието за изследователи ще започне 18.04.2019г., четвъртък, в 13:50 часа и ще се проведе в Регионалния исторически музей-Русе, на площад „Княз Александър Батенберг“ 3.

 

ПРОГРАМА

Ден I-ви (18.04.2019г., четвъртък)     

         

Национален учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор”

 

Конкурсът ще се проведе в няколко учебни работилници на Професионална гимназия „Атанас Ц. Буров”- Русе на ул. „Розова долина” 32

 

08:30 – 08:45 – Официално откриване - учебни работилници на ПГПТ „А. Буров”, ул. „Розова долина” 32, Лаборатория 1

08:50 – 12:50 - Учениците от 11-ти и 12-ти клас /6 отбора/ - учебни работилници на ПГПТ „А. Буров”, ул. „Розова долина” 32, Лаборатория 1

08:50 – 10:50 – Учениците от 10 клас /3 отбора/Дуално обучение „ДОМИНО“ - учебни работилници на ПГПТ „А. Буров”, ул. „Розова долина” 32, Лаборатория 2

10:50 - 12:50 - Учениците от 10 клас /3 отбора/ Дуално обучение „ДОМИНО“ - учебни работилници на ПГПТ „А. Буров”, ул. „Розова долина” 32, Лаборатория 2

13:45 – 15:45 - При решение на председателя на комисията за удължаване на работното време - Учениците от 11-ти и 12-ти клас /6 отбора/ - учебни работилници на ПГПТ „А. Буров”, ул. „Розова долина” 32, Лаборатория 1          

 

Национален преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”

 

Конкурсът ще се проведе в Официална зала на втория етаж на Регионалния исторически музей-Русе, пл. „Ал. Батенберг” 3

 

13:50 - 14:00 - Официално откриване

14:00 - 15:00 – 2 презентации:

- „Защо си струва да използваме природeн газ?“. Автори на проекта са Андреа Димитрова и Радолина Христова       от Професионална гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" - Русе.   

- „Бъди промяната, която искаш да видиш!“. Автори на проекта са Никола Якимов и Стефан Тодоров от Варненска търговската гимназия „Георги Стойков Раковски“.       

15:00 - 15:15 - Кафе – пауза      

15:15 – 16:15 – 2 презентации:   

- „Бъдеще с по-чиста енергия –бъдеще с по-чист въздух! Вие сте на ход! Предай нататък“. Автори на проекта са Теодора Стаменова и Галя Петрова от Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“ – Монтана.

- „Защо си струва да използваме природeн газ? Няколко стъпки към по-добър живот". Автори на проекта са Георги Кулев и Мартина Христова от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ – Бургас.    

         

Ден II-ри (19.04.2019г., петък)

 

Национален преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”

 

Конкурсът ще се проведе в Официална зала на втория етаж на Регионалния исторически музей-Русе, пл. „Ал. Батенберг” 3

 

09:00 - 11:30 - 3 презентации:

- „Защо си струва да използваме природeн газ?“. Автори на проекта са Кристиян Иванов и Валентин Георгиев от Професионална гимназия по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“ - Перник.

- „Защо си струва да използваме природeн газ?“. Автори на проекта са Николай Господинов и Илиян Бочуков от Професионална техническа гимназия „Иван Райнов" – Ямбол.

- „Защо си струва да използваме природeн газ? Включи газ у вас с Овергаз“. Автори на проекта са Николай Ангелов и Благовеста Петрова от Професионална гимназия „Атанас Ц. Буров”- Русе

 

17:00 - 18:00 - Обявяване на резултатите от Национален учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор” и Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”. Награждаване на победителите - Официална зала на втория етаж на Регионалния исторически музей-Русе, пл. „Ал. Батенберг” 3.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща