ЕС създава „Алианс за чист водород“ в подкрепа на зелените си цели

Икономика / Технологии
3E news
1555
article picture alt description

Плановете за водороден алианс в целия ЕС бяха потвърдени този вторник (10 март), когато Европейската комисия представи новата си индустриална стратегия. „Алиансът ще надгради съществуващото до момента за идентифициране на технологичните нужди, възможностите за инвестиции и регулаторните бариери и стимулиращи фактори“, обясниха от ЕК в изявление, очертавайки „нова индустриална стратегия за Европа“.

Водородът е „очевиден кандидат“ за общоевропейска инициатива, насочена към насърчаване на производството на чисти газове, произведени на континента в подкрепа на целта на блока да стане първият неутрален за климата континент в света до 2050 г., заяви европейски служител пред Euractiv.

Новият „Алианс за чист водород“ трябва да види бяла светлина през лятото, заяви официалният представител, обяснявайки, че инициативата се радва на широка подкрепа от държавите-членки на ЕС и компании, участващи във веригата на добавена стойност към водорода.

Инициативата ще бъде по модела на Европейския съюз за акумулаторни батерии, който обедини над 200 компании, национални правителства и изследователски организации около производството на батерии. "Трябва да сме готови преди или непосредствено след лятната ваканция", каза официалният служител пред изданието, заявявайки, че съюзът предизвика голям интерес от много страни-членки на ЕС, както и от по-широка „общност“ от индустрии и изследователски организации.

Германия и Холандия са сред страните от ЕС, които проявиха най-силен интерес към водорода, разглеждан като потенциален сребърен куршум за намаляване на емисиите от тежки индустрии като стоманопроизводството, цимента и химикалите. Миналия месец Германия плати проект на водородна стратегия, като обяви планове за насърчаване на чистия газ в транспорта и вложи милиони евро в изследвания за разработване на технологията. Очаква се Берлин да представи окончателната си стратегия на 18 март, само месеци преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС на 1 юли.

Нов подход към индустриалната политика

Европейската комисия вече се е опитала да прокара индустриална политика, но предишните опити се провалиха поради различни национални интереси. Докато Франция и Германия имат желание да популяризират национални „шампиони“, по-малките държави се съпротивляват на тези опити, настоявайки, че стриктното прилагане на правилата за конкуренция и държавна помощ е от решаващо значение за защита на по-малките играчи и предотвратяване на големите компании да заемат господстващи позиции на пазара на ЕС.

Новият подход на ЕС към индустриалната политика, вече успешно тестван с батерии, има за цел да преодолее безизходицата, като разгледа цяла продуктова верига на стойност - от добива на суровини до производството - в няколко стратегически сектора.

Водородният алианс ще бъде „подобен на това, което направихме с батериите“, каза служител на ЕС, цитирайки електролизаторите като очевидна област от интерес за производителите от ЕС. „Имаме нужда и от инфраструктура“, за да произвеждаме, транспортираме и съхраняваме водорода, посочи официалният представител.

Но това не означава, че правилата за конкуренция в ЕС ще бъдат изхвърлени през прозореца, обясни друг официален представител, който каза, че няма да се появят силни европейски „шампиони“, ако ги защитим от конкуренция. По-скоро Комисията възнамерява да адаптира правилата за всеки отделен случай, когато ситуацията изисква, като се гледа на „геостратегическата“ среда, в която работят европейските компании.

„Единният пазар е ключов. Това е вътрешният пазар, който предлагате “на големи и малки компании, които да се разширят в някои стратегически отрасли, заяви официалното лице.

Важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI)

Служителите на ЕС представиха „много практичен“ подход към индустриалната политика, основан на подробен анализ „екосистема по екосистема“, за да насърчи появата на европейски шампиони в стратегическите сектори и да им помогне да се конкурират на световната сцена. „Всяка от тези екосистеми е изправена пред много различни предизвикателства“, обясни висш служител на ЕС, като заяви, че Комисията ще мобилизира целия си регулаторен арсенал в подкрепа на стратегически сектори като водорода. „Ние трябва да коригираме нашите инструменти и тяхното използване в зависимост от реалността на конкретната екосистема“, каза той.

Арсеналът е широкообхватен, служителите продължиха, като цитират регламенти, правила за конкуренция, стандарти, права на интелектуална собственост, фондове на ЕС и проверка на преките чуждестранни инвестиции като елементи от „инструментариума“ на ЕС.

Сред основните нови инструменти в „инструментариума“ на Комисията са така наречените важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI). Нормалните правила за държавна помощ на ЕС няма да се прилагат за проекти, ползващи се със статут на IPCEI, което означава, че националните правителства ще могат да ги субсидират, без да се налага да спазват строги граници на държавните помощи.

„Комисията ще въведе преработени правила за държавна помощ за IPCEI“, потвърди Комисията в изявление, като заяви, че „ще позволи на държавите-членки да финансират мащабни иновационни, трансгранични проекти, които в противен случай не биха могли да бъдат финансирани поради пазарен провал“. Ревизираните правила за държавна помощ се очаква да бъдат въведени през 2021 г., се казва в съобщението на Комисията относно индустриалната политика.

Водородна и енергоемка промишленост

Водородът е сред стратегическите индустрии, които се очаква да се възползват от новия статус на IPCEI. През ноември експертна група на Европейската комисия направи препоръки как да се разработят IPCEI в шест стратегически и ориентирани към бъдещето индустриални сектори: Свързани, чисти и автономни превозни средства; Водородни технологии и системи; Умно здравеопазване; Индустриален Интернет на нещата; Нисковъглеродна промишленост; и киберсигурност. „Направихме добър старт в области като батерии, рециклиране на пластмаси и високоефективни компютри“, казва Елжбета Биенковска, еврокомисар, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП.

Комисията разглежда водорода като ключов за намаляване на емисиите от преработващата промишленост, като стоманопроизводството, цимента или химикалите, които се считат за „труднозависими“, тъй като изискват високотемпературна топлина и не могат лесно да бъдат електрифицирани. Главният съветник на Комисията по въпросите на енергетиката, Тюдор Константинеску, казва, че „водородът може да е липсваща връзка в енергийния преход“, защото може да помогне за декарбонизирането на промишлеността и на тежкотоварния транспорт: авиация, морски транспорт и тежкотоварните автомобили.

Синдикатите обаче твърдят, че ще отнеме време, преди водородът да може да бъде пуснат в търговска експлоатация. „Технологиите ще бъдат готови за комерсиализация едва след 2030 г., например за нисковъглеродна стомана, която е само на пилотен етап“, казва Люк Триангъл, генерален секретар на профсъюзната федерация IndustriaAll.

И преди тези технологии да станат конкурентни, те ще се нуждаят от подкрепа, каза той. „За да им помогнете да развият жизнеспособни бизнес модели, можете да разхлабите правилата за държавна помощ, за да разрешите директни субсидии за тези видове продукти или като субсидирате потребителите на тези продукти“, заяви Триангъл по повод стоманодобивния сектор. „Европейската комисия вече е направила това с Европейския съюз за акумулаторни батерии и сега ще го направи и за водорода“, обяви той. „Същият модел може да бъде възпроизведен и в други области, както и под етикета на IPCEI. Там има огромен потенциал", смята специалистът.

Индустриалните групи са ентусиазирани

Асоциациите на индустрията бяха ентусиазирани от съобщението на Комисията. „Една от най-стратегическите технологии в областта на водорода са електролизаторите“, които разделят водата на кислород и водород, използвайки възобновяема електроенергия, заяви Hydrogen Europe, група, представляваща над 200 компании и изследователски институции, участващи в технологията.

„Все още сме водещи като европейци. Но особено Китай оспорва вече тази позиция. Водородният алианс определено би спомогнал за засилване на европейските индустрии ", заяви Йорго Чатимаракис, генерален секретар на Hydrogen Europe, обявявайки предстоящото стартиране на инициатива “2×40 Gigawatt Green Hydrogen Initiative”, която се подкрепя от сдружението и целта е да се постигне до 2030 г.

Eurogas, търговска група, също приветства инициативата на Комисията, заявявайки, че стратегията на ЕС за водород е „чудесна възможност за изпълнение на ангажимента на Европа за разработване на възобновяеми и декарбонизирани газове“.

„Стартирането на алианс за чист водород трябва да бъде катализаторът на необходимите инвестиции във водородната технология и нейното производство, които Европа води днес“, заяви Джеймс Уотсън, генерален секретар на Eurogas. „Водородният съюз трябва да е за поддържане на лидерството на ЕС в чистите технологии, тъй като ние сме пионерите в производството на електролизатори, CCS оборудване и пиролиза“, каза Уотсън.

Нефтени и газови компании също са на борда

Нефтената и газовата промишленост са сред най-пламенните привърженици на водорода, тъй като предлагат на нефтените и газовите фирми да се насочат към по-чисти горива, като същевременно се възползват от съществуващите си съоръжения за производство, транспорт и съхранение на газ.

„Днес 70% от производството на водород идва от природния газ. Ако го декарбонизираме с CCS, можем да създадем вериги за стойност на водорода и пазар, който ще намали разходите и ще помогне за интегрирането на водорода от възобновяема електроенергия “, казва Франсоа-Регис Мутон, европейски директор в Международната асоциация на производителите на нефт и газ (IOGP).

„Водородът и CCS са двете лица на една и съща монета“, продължи Мутон. „Ето защо ние подписахме призив за признаване на CCS в индустриалната стратегия на ЕС и защо заедно с 17 други организации поръчахме проучването„ Водород за Европа “, което ще идентифицира потенциала, разходите, бариерите и необходимите политики за мащабиране на водорода в Европа “. Резултатите от проучването се очакват до края на 2020 г. и ще бъдет представени за дебатиране из цяла Европа, каза Мутон.

Голямото предизвикателство сега ще бъде да се увеличи производството, за да се създаде пазар на водород, който в момента почти изцяло се произвежда от природен газ. „На това трябва да се съсредоточи платформата: подкрепа за разгръщане на такива процеси с цел увеличаване на обемите на водород“, каза GasNaturally, група от индустриални кампании. Някои конкретни проекти вече са в ход. Миналия месец нефтената и газовата компания Royal Dutch Shell и газовата компания Gasunie разкриха планове за изграждане на масивен завод за зелен водород в Северна Холандия през следващото десетилетие.

Заводът, захранван от голяма нова вятърна централа край бреговете на провинция Грьонинген, в крайна сметка ще може да произвежда 800 000 тона водород до 2040 г., твърдят компаниите, намалявайки нидерландските емисии на CO2 с около 7 мегатона годишно. „Вятърът е плеймейкърът на Зелената сделка“, казва Джайлс Диксън, изпълнителен директор на WindEurope, търговска асоциация. „Ще захранва декарбонизацията на енергийната система. Той ще доведе до реализиране на стратегически инициативи на ЕС като производство на водород и интелигентна мобилност. „Затова вятърът трябва да бъде признат като част от най-важните стратегически вериги в Европа.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща