ЕК разреши 3,2 млрд. евро държавна помощ за проучвания на технологии за батерии

Климат / Технологии
3E news
714
article picture alt description

Европейската комисия одобри в понеделник 3,2 млрд. евро държавна помощ за седем страни членки на ЕС за научни изследвания и иновации в областта на технологииите за съхранение на енергия в батерии, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Одобрението е за проекти в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция в подкрепа на научните изследвания и иновациите в общата европейска приоритетна област на батериите.

Очаква се публичното финансиране от 3,2 млрд. евро да отключи допълнително 5 млрд. евро под формата на частни инвестиции. Завършването на цялостния проект е планирано за 2031 година.

"Производството на батерии в Европа представлява стратегически интерес за нашата икономика и общество поради потенциала му по отношение на чистата мобилност и енергия, създаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността", заяви Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на Комисията, отговарящ за конкуренцията.

"Одобрената помощ ще гарантира, че този важен проект може да продължи, без да нарушава неоправдано конкуренцията", допълни тя.

Комисията посочи, че проектът включва "амбициозни и рискови" изследвания и разработки в цялата стойността верига на батерийните технологии - от добив и преработка на суровини, производство на модерни химически материали, проектиране на акумулаторни клетки и модули и тяхното интегриране в интелигентни системи, до рециклиране и смяна на използвани батерии.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща