ЕК представи новата стратегия за цифровизацията

Икономика / Технологии
3E news
520
article picture alt description

Европейската комисия (ЕК) представи в сряда идеите и мерките за цифровия преходен период в името на обществото на базата на прозрачността, справедливостта, разнообразието, демокрацията и доверието.

„Желаем всеки гражданин, всеки работник, всяко предприятие да имат по-големи шансове да се възползват от плодовете на цифровизацията. Това означава да има възможност при пълна безопасност да се пътува с автомобили с изкуствен интелект, да се намали използването на пестициди в селското стопанство, да се спасява живот благодарение на сканирането на основата на изкуствен интелект, с помощта, на който лекарите ще могат бързо да установяват заболявания“, каза заместник-председателя на Европейската комисия по цифровизацията Маргрете Вестагер пред журналисти в Брюксел, представяйки новата стратегия на ЕК - „Формиране на цифровото бъдеще на Европа“.

Тя определи три цели при предстоящата работа през преходния период на цифровизация.

„Първо технологията трябва да е в услуга на човека, а не обратно. Второ искаме справедлива и конкурентоспособна икономика. Трето, искаме да живеем в отворено, демократично, устойчиво общество. В общество, в което гражданите могат да контролират доставените данни, а цифровите платформи да носят отговорност за съдържанието, което разпространяват. Ясно е, че това не е просто пожелание, става дума за фундаментални условия“, обясни Вестагер.

От своя страна членът на ЕК за вътрешния пазар Тиери Бретон посочи необходимостта от защита на гражданите и пазара. „Нека обаче да е много ясно: ние трябва да се адаптираме към тези платформи. Тези платформи трябва да се адаптират към нас. Такъв сигнал изпращаме до ръководителите на компаниите, генералните директори на платформите“, каза той. По думите му, самият той би предпочел необвързващи правила и съвместна отговорност по откровено трудния закон. „Но ако това не сработи, ако не е това, което е необходимо за гражданите, ще има нужда от регламентиране и ние сме напълно готови да го направим“, увери Бретон.

На забележка, че алгоритмите се формират от хора, действащи въз основа на реални факти“ и намиращи се под влияние на стереотипи, а това често води до факта, че алгоритмите стават дискриминационни, членът на ЕК отговори, че това не се ограничава до проблема с алгоритмите, а че е необходимо целият процес на цифровизация да отговаря на европейските ценности.

„Трябва да вземем под внимание всички елементи по веригата. Всичко трябва да отговаря на нашите ценности, за които говорим днес. Задачата, с която сме се заели е трудна. За да защитим нашите ценности, нашият начин на живот трябва да направим така, че цялата верига да бъде проучена“, смята още той.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че изкуственият интелект трябва да се използва за благото на населението и винаги да се спазват човешките права.

„Ето защо човек винаги трябва да има възможност за контрол при  подобни критични решение. Например приложенията за изкуствен интелект, с висока степен на риск и които биха могли да имат последици за правата на човека трябва да бъдат тествани, и сертифицирани, преди да стигнат до единния ни пазар“.

Фон дер Лайен коментира приетата от Европейската комисия нова стратегия. „Формиране на цифровото бъдеще на Европа“.  Тя сравни процеса на предлагане на пазара на продукти с изкуствен интелект със сертифицирането на всякакви продукти, преди те да влязат на вътрешния европейски пазар. Според фон дер Лийен е необходимо също така да има гаранция, че използваните данни ще бъдат безпристрастни. Алгоритмите, отбеляза председателят на ЕК, са изцяло зависими от данните, които стоят зад тях. "Ето защо се нуждаем от безпристрастни, неутрални данни. Това е абсолютно важно. Нуждаем се от това да сме много внимателни в тази област", подчерта тя.

"Като цяло девизът на деня е следният: изкуственият интелект представя големи възможности, голям шанс за Европа (...), но ние също така искаме нашите граждани да имат увереност при използването му в Европа", завърши председателят на Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща