Европейски системни оператори пуснаха „платформа за гъвкавост“ на основата на блокчейн

Енергетика / Технологии
3E news
1784
article picture alt description

Няколко големи европейски електроенергийни системни оператори (TSO) са се обединили за пускането на нова платформа за гъвкавост на основата на блокчейн, получила названието Equigy.

Тя е предназначена за интеграция на малки и разпределителни потребителски активи, такива като електромобили, системи за съхранение на енергия и термични помпи в процесът на управлението на системния баланс.

Потребителите могат да печелят пари с помощта на Equigy, като си сътрудничат с електрическата мрежа чрез компания агрегатор. Платформата дава възможност за оптимизиране на интеграцията на променливите възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в енергийната система, давайки на TSO допълнителни инструменти за гъвкавост.

Към настоящия момент Swissgrid, TenneT и Terna  стартират платформата в Нидерландия, Германия, Италия и Швейцария. Освен това датската Energinet също изразява заинтересованост за присъединяване към консорциума.

По-рано инициаторът и програмен директор на Equigy коментира, че тъй като Европа разчита на преходът от възобновяеми източници на енергия са необходими инструменти, които да помогнат да се справи с променливостта на зависещите от сезоните ВЕИ, защото все още няма технологии за съхранение на енергия в големи количества.

„В много страни ние все още разчитаме на изкопаемите горива за балансиране на енергийната система, когато възобновяемите източници са недостъпни. Това не е добре за планетата и е скъпо. Equigy предлага устойчиво и икономически ефективно решение на тези проблеми“.

Equigy използва технологията на блокчейн за регистрация и проверка на десетки хиляди малки енергийни трансакции. Платформата облекчава обмяната на данни между заинтересованите страни и въвежда нови играчи и технологии по веригата на създаване на стойност в електроенергетиката. Трансакциите се потвърждават на основата на данни, предоставяни например от производителите на домашни системи за съхранение на енергия и електромобили, а също така чрез устройства на Интернет на нещата, такива като индивидуални умни измервателни уреди и зарядни устройства.

Технологиите и програмното обезпечение се предлагат на участниците безплатно, а TSO заявяват, че нямат търговски интерес в проекта, но искат да съдействат за внедряване в системата на големи обеми от възобновяеми източници на енергия.

Консорциумът се надява, че ще могат да се присъединят и други страни към проекта, още повече увеличавайки пулът на гъвкава и екологично чиста електроенергия.

Повече по темата на: https://equigy.com/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща