Европа настоява за въвеждане на универсално зарядно за телефоните

Икономика / Технологии
3E news
511
article picture alt description

Ще бъдат ли всички смартфони с еднакво зарядно?  Тази тема ще излезе на дневен ред днес в Европейския парламент, а дискусията по нея се води от миналата година.
Евродепутатите призовават Европейската комисия да окаже по-голям натиск върху производителите. По данни на Европейския парламент старите зареждащи кабели генерират около 51 000 тона отпадъци всяка година в ЕС.

От производителите ще се изисква да предложат общо зарядно за мобилни телефони, таблети, електронни книги и други устройства. Предложението доведе до сблъсък с Apple, която твърди, че ходът ще премахне нейния кабел, който тя ползва за iPhone, пише Financial Times. Има три основни вида зарядни, използвани в смартфони: USB 2.0, USB-C и Lightning на Apple. Последната твърди, че повече от 1 млн. от нейните устройства използват нейното зарядно, включително най-новите модели iPhone. Lightning кабелите се продават за 19 долара в САЩ и 25 евро в Европа. Миналата година Apple заяви пред ЕК, че подобно унифициране ще спре иновациите вместо да ги насърчи.

“Подобни предложения са лоши за природата и ненужни за потребителите. Искаме да сме сигурни, че никой нов закон няма да доведе до доставката на ненужни кабели или външни адаптери с всяко устройство, или да направи остарели устройствата и аксесоарите, ползвани от много милиони европейци и стотици милиони клиенти на Apple по целия свят”, коментира компанията.

Усилията на Брюксел вероятно ще са свързани с използването на USB-C технологията, която вече е широко разпространена сред производителите на смартфони и таблети през последните години. Apple iPad Pro от 2019 г. също използва вход за USB-C, но повечето от популярните предложения на компанията разчитат на Lightning конектора.

Това може да е първият път, в който ЕС използва закон, за да принуди технологичните компании да използват универсално зарядно след повече от десетилетие настояване за единен вход на мобилните устройства. По данни на ЕС през 2009 г. на пазара е имало 30 типа зарядни. Днес бройката е едноцифрена.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща