ВР обещава да стане въглеродно неутрална през 2050 г. или по-рано

Енергетика / Технологии
3E news
635
article picture alt description

Нефтогазовата компания BP съобщи, че смята да стане въглеродно неутрална, достигайки нулев баланс на емисиите от CO 2 през 2050 г. или по-рано.

Новият генерален директор Bernard Looney, който застъпи на новия пост през миналата седмица отбеляза, че с течение на времето компанията ще започне да инвестира повече в нисковъглеродни предприятия. „Очакваме, че с течение на времето ще инвестираме все повече в нисковъглеродни предприятия и по-малко в нефта и газа. Целта е да влагаме разумно в бизнес, в който ще можем да увеличим стойността, да се развиваме повече и да осигурим конкурентна възвръщаемост.

В изявлението се обяснява, че ВР смята и занапред да осигурява добри приходи за инвеститорите, едновременно с осъществяване на енергийния преход.

Луни отбелязва, че „Глобалният бюджет за въглеродни емисии е ограничен, изчерпва се бързо; имаме нужда от „чиста нула“.

„Всички искаме енергията да е надеждна и достъпна, но това вече не е достатъчно. Тя трябва също така и да е чиста. За това ще трябва да се инвестират трилиони долари за преструктуриране и преоборудване на световната енергийна система. Това ще изисква преосмисляне на енергията такава, каквато я познаваме“.
„Това безусловно  ще е голямо предизвикателство, но и огромна възможност. Ние и нашите акционери и контрагенти сме наясно за това, че ВР може да изпълни ролята си, предназначението си, ние трябва да се променим. И ние искаме да се променим. Това е правилно и за света и за ВР.

Според изчисленията на ВР за постигането на заявените цели ще е необходимо да се „ликвидират“ около 415 млн. тона емисии – 55 млн. тона от оперативна дейност и 360 млн. тона, съдържащи се в добиваните нефт и газ. Компанията ще се стреми също така и да намали въглеродната интензивност на продуктите, които продава с 50 % през 2050 г- или по-рано.

Компанията публикува десет задачи, пет, от които представляват сами по себе си предложения, предназначени да помогнат на света да достигне „нетни нулеви емисии“. Детайли обаче не се посочват, но пък от думите на генералния директор става ясно, че е много вероятно ВР да добива и преработва въглеводороди и през 2050 г. Така до  Repsol и норвежката Equinor , които вече обявиха своите намерения за намаляване на нивото на емисиите от добив на въглеводороди, сега се нарежда и ВР.

https://www.bp.com/en/global/corporate/who-we-are/reimagining-energy.html

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща