В Китай са готови за старта на термоядрения реактор EAST

Енергетика / Технологии
3E news
2853
article picture alt description

В Китай са напълно готови за пуска на термоядрения реактор. „Изкуственото слънце“ ще започва работа още през тази година.

Както съобщават медиите, EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак)  ще може да загрява йони до 100 милиона келвина, което почти седем пъти надвишава температурата вътре в Слънцето.

По данни на Синхуа, пускът в експлоатация на новия реактор е анонсиран неотдавна на завършилата първа конференция за магнитни ограничения при термоядрения синтез.

През юни тази година в град Чънду започна монтаж на „Китайски  циркулатор II M” - експериментална инсталация за контролируем термоядрен синтез от ново поколение. Това е ключова платформа за изследване на основните технологии на термоядрени реактори. Устройството използва водород и деутериев газ като „гориво“ и симулира реакцията на ядрен синтез чрез инжектиране в устройството и разрушаване за генериране на плазма на нивото на ядрото, пише nakanune.ru.

Според председателя на Китайската национална ядрена корпорация Ю Цзенфен, страната е достигнала световно ниво в ядрената енергетика, а също така и при строителството и монтажа на ядрени енергийни проекти. Пускът на реактора обаче не означава, че започва и редовна експлоатация – производството на плазма ще започне едва през 2025 г., след което изпитанията ще продължат още десет години.

В Русия създаването на термоядрена електроцентрала е планирано за 2050 г. За този проект държавата е готова да изразходва до 20 млрд. долара. Засега в света няма подобни инсталации, но когато се появят, „изкуственото слънце“ ще може да замени нефта и газа. Според оценката през 2010 г. пазарът на иновационни източници на енергия ще достигне 3 трилиона долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща