В Кипър ще строят 13 MW агроволтаичен парк

Енергетика / Технологии
3E news
712
article picture alt description

В Кипър започна изграждането на първия агриволтаичен парк. Thalis Engineering има за задача да проучи, инсталира и управлява агроволтаичния парк з от името на Royal Valley, съобщава Balkangreenenergynews. Пилотният проект е за едновременно производство на електроенергия, с капацитет от почти 13 MW, система за съхранение на енергия и селскостопанска дейност.

Департаментът по земеделие към Министерството на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър подкрепи развитието на агроволтаична слънчева електроцентрала в района на Потамия. Институцията настоява за изграждане напроекта, оценен на 14 до 15 милиона евро, както и за получаване на нужните разрешителни.

Агроволтаици или агрофотоволтаици - APV съчетават слънчевата енергия със селскостопанско производство. В последните години конфликтите при земеползването ескалират с разширяването на фотоволтаичните технологии. Природозащитници и фермери повдигнаха въпроса за заемане на пространството, което трябва да се използва за производството на храни. Например Гърция и Кипър въведоха ограничения за слънчевите централи върху обработваема земя.

Бъдещият агроволтаичен парк се намира близо до Никозия и ще бъде първият в Кипър. Принадлежи към Royal Valley, контролирана от кипърския корабособственик Andreas Hatzigiannis.

В доклада се добавя, че капацитетът ще бъде почти 13 MW, като това прави централата една от най-големите в страната. Планирано е и изграждане на система за съхранение на енергия от 6 MWh.

Институтът за земеделски изследвания ще отговаря за надзора, така че да се спазва условието, че трябва да се отглеждат ароматни растения на същата площ. Твърди се, че отделът е обявил начинанието за пилотен проект, така че да не може да се използва като прецедент за други инвестиции. В доклада се добавя, че на полето ще се отглеждат предимно ароматни растения и че Институтът за земеделски изследвания ще наблюдава дейността за спазване на условията.

Дизайнът очевидно включва едноосни рамки, позволяващи на панелите да се обръщат от изток на запад през деня и Thalis Engineering е натоварена с проучванията, монтажът и управлението на съоръженията. Според неназовани източници Royal Valley възнамерява да завърши агроволтаичната ферма до края на следващата година, когато в Кипър трябва да бъде напълно установен конкурентен пазар на електроенергия.

В повечето случаи споменатият метод предполага поставяне на панелите на височина от три до пет метра.

Thalis Engineering твърди, че сянката от инсталацията ще бъде от полза и че билките ще бъдат защитени от прекомерно изпаряване. В замяна на това растителността понижава температурата, повишавайки ефективността на слънчевата електроцентрала.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща