Български компании могат да кандидатстват в проект на ЕК за социални иновации

Наградният фонд на конкурса е 150 хил. евро, а темата тази година е справянето с пластмасовите отпадъци

Климат / Технологии
Георги Велев
670
article picture alt description

Кандидати от България имат шанс да спечелят финансиране в годишния конкурс за социални нововъведения, организиран от Европейската комисия.
В новото издание на конкурса се търсят идеи, които да водят до намаление на пластмасовите отпадъци, като целят системна промяна на местно, национално и европейско равнище.

Целта е да се подкрепят инициативи, които осигуряват намаление на пластмасовите отпадъци и замърсяването с тях чрез подобряване на съществуващите процеси или чрез въвеждане на съвсем нови продукти и начинания. С помощта на тези нововъведения трябва да се понижи количеството на създаваните пластмасови отпадъци или да се осигурят условия и да се насърчат повторната употреба и рециклирането им.
Независими съдии ще определят три проекта, всеки от които ще бъде награден с 50 000 евро през октомври 2019 г.

Заявления за участие може да се подават до 4 април, четвъртък, 12:00 ч. на обяд централноевропейско време. Всички необходими сведения може да намерите на следния адрес: www.eusic.org

Създаден в памет на първопроходеца в социалните нововъведения Диого Васконселуш, европейският конкурс за социални нововъведения се провежда от Европейската комисия във всички държави – членки на ЕС, и всички асоциирани държави по „Хоризонт 2020“. На седмата година от съществуването си конкурсът вече служи като маяк за социалните новатори в Европа, тъй като използва доказана методика за подкрепа на идеи на ранен етап и за поддържане на мрежа от радикални новатори, които променят обществото към по-добро. Всяка година конкурсът е посветен на различен въпрос, засягащ Европа. Тази година темата е „Справяне с пластмасовите отпадъци“, припомнят от ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща