Български аналитичен модел отличен на международните награди CEM Global Telecom Awards 2020

Икономика / Технологии
3E news
548
article picture alt description

Български алгоритъм за машинно самообучение (machine learning), прилаган от швейцарския мобилен оператор UPC, беше отличен в категория „Най-добро приложение на изкуствен интелект за управление на потребителското изживяване“ на специализираните международни награди за телекоми CEM Global Telecom Awards 2020. Моделът, създаден от българската компания GemSeek, намалява загубата на клиенти при мобилните оператори с 34%. Той беше предпочетен от журито, въпреки силната конкуренция на проекти от световни лидери като Vodafone Германия.

Отличеният проект първоначално стартира пилотно в UPC Швейцария, подразделение на Liberty Global, и още през първата година генерира 500% възвръщаемост на инвестицията. Проектът прилага усъвършенствани алгоритми за машинно обучение, за да прогнозира удовлетвореността на клиентите, които не отговарят на традиционните анкети. Точните прогнози позволяват на мобилните оператори да се свържат с недоволните клиенти проактивно и да ги спрат преди да прекратят договора си или пък да предлагат по-ценни допълнителни оферти и бонуси на доволните си потребители.

„Оценяваме тази награда, защото тя се връчва от световните лидери в индустрията, които развиват и прилагат най-модерните теории за управление на потребителското преживяване (customer experience)”, каза Ивайло Йоргов, управляващ директор на GemSeek, докато приемаше наградата. „Не по-малко важно за нас е, че нашите клиенти и партньори също ценят високо измеримите резултати, които постигнахме заедно – благодарение на нашия модел 34% по-малко клиенти напускат компанията всяка година. В момента моделът се внедрява и на други пазари в други компании, част от групата на Liberty Global.“

Наградите CEM Global Telecom Awards 2020 се организират от IQPC и престижната професионална медия CX Network и бяха връчени на 28 януари в Лондон. Статуетки бяха раздадени в общо 6 категории – „Проект с най-добра възвръщаемост“, „Най-добра програма за ангажиране на служителите“, „Най-добър проект за персонализация“, „Най-добър инструмент за ангажиране на потребителите“ и „Най-добро приложение на изкуствен интелект за управление на потребителското изживяване“. Проектите бяха оценявани от международно жури от експерти от Telenor, Sunrise Communications, Telenet, Huawei и други.
 

GemSeek e българска компания, която работи по международни проекти, свързани с изследването и предвиждането на потребителското поведение. Сред клиентите на компанията са Philips, Signify, Liberty Global, Heidelberg Cement и много други. От 2016 г. GemSeek е част от групата на Future Thinking – международна верига за маркетингови проучвания, и има локации във Великобритания, България, Франция и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща