„Булгартрансгаз“ е започнал 3D проучванията във връзка с разширението на гаохранилището в Чирен

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1409
article picture alt description

Булгартрансгаз“ ЕАД е започнал триизмерни сеизмични проучвания (3D) в землищата на общините Враца и Криводол във връзка с планираното разширяване на газовото хранилище край Чирен, сатна ясно в последния ден на миналата седмица. Според информацията, в рамките на проучванията трябва да бъдат обхванати 198 кв. км., в които са включени землищата на Враца, Криводол и 7 села в района.

 

Целта е получаването на сеизмични данни за геоложко и структурно характеризиране на подземния резервоар, необходимо за разширението на капацитета за добив и съхранение на природен газ. След приключване на дейностите полската фирма изпълнител „Геофизика Торун“, ще трябва да уведоми заинтересованите страни за следващите замервания.

 

Цялостното разширение на Чирен трябва да приключи през 2024 г. Това предвижда завършване на строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. След разширението ще могат да се нагнетяват по-големи количества природен газ и използваемият обем на хранилището да се увеличи двойно до 1 млрд. куб. м. Сега капацитетът на ПГХ Чирев позволява нагнетяване на 500 млн. куб м.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща