Близо една трета от новите коли в Норвегия са електрически

Климат / Технологии
Галина Александрова
3100
article picture alt description

От продадените в Норвегия нови автомобили през 2018 т. близо една трета са изцяло електрически. Страната си постави за цел да спре продажбите на коли, задвижвани с изкопаеми горива и техни деривати, до 2025 година, предават Ройтерс и БТА.

За да намали въглеродните емисии и замърсяването на въздуха, Норвегия почти не облага с данъци електромобилите и предлага някои стимули като безплатно паркиране и зарядни станции в опит да насърчи прехода от дизелови и бензинови към електрически модели.

Делът на електромобилите е нараснал до 31,2 процента от всички продажби миналата година спрямо 20,8 процента през 2017 година и едва 5,5 на сто през 2013 година, докато продажбите на дизелови и бензинови коли отчитат рязък спад, съобщи независимата норвежка пътна федерация .

Ръководителят на федерацията Йойвинд Сулберг Торшен предупреди на конференция, че предстои дълъг път, тъй като две трети от 148 000-те продадени автомобила в Норвегия миналата година се били хибриди или задвижвани от изкопаеми горива.

Данните утвърждават световната лидерска позиция на Норвегия по продажби на електромобили на глава от населението. Най-големият западноевропейски производител на петрол и газ се стреми да направи икономиката си по-зелена.

Според Международната агенция за енергията (МАЕ), която използва малко по-различна методология, включваща и плъг-ин хибридите, делът на "зелените" автомобили в Норвегия през 2017 година е бил 39 процента, на второ място е Исландия с 12 процента, а на трето Швеция - с шест процента.

За сравнение електрическите коли имат дял от 2,2 на сто в Китай през 2017 година и 1,2 на сто в САЩ, според данните на МАЕ.


Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща