Безплатна професионална квалификация за региона на Бобов дол

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1214
article picture alt description

 „Грийнпийс“ – България и Сдружение „Център за енергийни решения“ организират безплатен курс за придобиване на професионална квалификация по част от професия „Монтьор на фотоволтаични инсталации“. В обучението, което започва през април, напълно безплатно могат да се включат 7 души.


Курсът е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив енергиен преход отвъд въглищата. Фокусът на кампанията е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и участието на хората в този процес.

Именно затова обучението се организира в близост до територията на ТЕЦ „Бобов дол“, която е една от най-старите и замърсяващи инсталации в страната. Този и други подобни региони до голяма степен са зависими от залязващата в национален и световен мащаб въглищна индустрия. По тази причина е необходимо да бъдат изработени от отговорните институции подробни и дълговременни планове за нови инвестиции, за преквалификация на местните жители, за рекултивация на териториите, използвани от въглищната индустрия.

Програмата включва не просто дистанционно теоретично обучение, но и реални практически занятия. Една част от тях ще се проведат в Соларната лаборатория в гр. Бобов дол (също предоставена от двете организации и втора в страната), а останалите - на реален обект в района на града, на който ще трябва да се монтира фотоволтаична система.

Завършването на обучението дава възможност за професионална реализация като монтьор на фотоволтаични системи на територията на целия Европейски съюз. След успешно завършване курсистите ще получат Удостоверение за професионална квалификация по част от професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“, код по СППОО 5220408.

Желаещите да се запишат за обучението следва да отговарят на следните изисквания:
-    Да бъдат от района на гр. Бобов дол/ Дупница;
-    Да имат предварителна техническа подготовка – опит и/или образование;
-    Да са мотивирани да завършат курса;
-    Да могат да работят дистанционно чрез електронна поща и интернет;
-    Да са годни за упражняване на професията от медицинска гледна точка;
-    Да имат завършено средно образование.


Хората, които проявяват интерес, могат до 9 април да изпратят своите документи  (мотивационно писмо, CV и копие от диплом за завършено образование) до:
Деница Петрова, denitza.petrova@greenpeace.org
В темата на писмото да е упоменато: „За обучение Монтьор на фотоволтаични съоръжения и инсталации“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща