Банка ДСК официално придоби Сосиете Женерал Експресбанк

OTP group ще придобие още по-силен пазарен дял след сливането, което се очаква да приключи през 2020 г.

Икономика / Технологии
Георги Велев
852
article picture alt description

Унгарската OTP Bank обяви, че успешно е приключила сделката по придобиването на на 99.74% акционерно участие в "Сосиете Женерал Експресбанк" в България. На 15 януари е приключила финансовата сделка по придобиването. OTP Bank реализира сделката чрез дъщерната си "Банка ДСК". Със сделката, която е сериозна инвестиция, доказваме дългосрочния си интерес към българския банков пазар.

Планираме да продължим да растем и да се утвърдим като един от най-големите доставчици на финансови услуги в България", заяви главният изпълнителен директор на OTP Bank Шандор Чани. Той допълни, че досегашния ръководител на Банка ДСК Виолина Маринова ще продължи да бъде начело на екипа на двете сливащи се банки и ще разчита на нейния професионализъм. Новото име на банката ще бъде Експресбанк. Планира се сливането да приключи през следващата година, стана ясно днес.

Реалното придобиване е значим момент не само за Банка ДСК, а и за целия банков пазар у нас. То ще ни даде повече възможности за иновации, включително и за клонова мрежа и нови продукти. Поемам ангажимент да осигурим плавен процес на интеграция и ще уведомяваме клиентите си за всеки ключов етап от сливането на двете банки, заяви Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

От OTP не обявиха официално цената на сделката, но от обяснението им стана ясно, че тя е около 600 млн. евро. Именно с тази сума бе увеличен капитала на Банка ДСК в края на миналата година.

Припомняме, че договорът за придобиване бе подписан на 1 август 2018 г., а Българската народна банка одобри сделката през ноември. Малко по-късно зелена светлина за сделката даде и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор. Продажбата е част от стратегията на френския кредитор да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

С пазарен дял от приблизително 6.4% досегашната "Сосиете Женерал Експресбанк" бе седмата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента.

В резултат на придобиването OTP Group ще засили още повече пазарната си позиция в България. "Банка ОТП" присъства в България от 2003 г. и нейната дейност категорично ее печеливша, обяви Шандор Чани. „С настоящата сделка, която представлява сериозна инвестиция, за пореден път доказваме дългосрочния си ангажимент към България и банковия пазар в страната, като планираме да продължим своя растеж и да се утвърдим сред най-големите доставчици на финансови услуги. Придобиването доказва и факта, че Банка OTP има солидна основа, много добра капитализация и отлична ликвидност“, добави още Чани. Придобиването е от голямо значение за клиентите благодарение на въвеждането на повече иновации, включително по мрежата от банкомати и електронните канали за банкиране, добави Чани. По думите му двете финансови институции ще продължат да предлагат отлично ниво на клиентско обслужване, защита на средствата на клиентите, както и осигуряване на иновативни продукти и услуги.

Печалбата на OTP Group за миналата година се очаква да бъде около 1 млрд. евро, а капитала на групата е за 50 млрд. евро. Компанията има над 18 млн. клиенти в Централна и Източна Европа. Отделно планираме да придобием 3-4 банки през 2019 г. Плановете са да придобием финансови институции в Албания и Сърбия, както и да стартираме на банковия пазар в Словения, обясни още Шандор Чани.



Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща