Американската компания Oklo представи проекта си за микрореактора „Аврора“

Енергетика / Технологии
3E news
523
article picture alt description

Американската компания Oklo Power е подала заявление в Комисията по ядрено регулиране на САЩ за получаване на комбиниран лиценз за строителство и експлоатация на микрореактора „Аврора“ в Националната лаборатория в Айдахо. Това е първата заявка в САЩ през XXI век за изграждане на реактор, който не е леководен.

Предлага се строителството да се осъществи в рамките на Комплекса за материали и гориво (MFC) в Националната лаборатория. В състава на комплекса влиза и бързият натриев реактор EBR-II.

За разполагането на реактора се обсъждат пет възможни площадки. Четири от тях са близо до MFC в западната част , а едната е малко по-отдалечена – в южната част.
Проектът предвижда една сграда с площ от най-малко 450 квадратни метра, а строителството на „Аврора“ се оценява на 10 милиона долара. Разходите по експлоатацията и обслужването ще бъдат минимум 3 милиона долара, тъй като реакторът ще бъде демонстрационен. Исканият срок за лиценз е 20 години, за които ще има само едно стартово зареждане с гориво.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща