АББ сътрудничи с HPE за намаляване на енергийното потребление на суперкомпютрите

Енергетика / Технологии
3E news
506
article picture alt description

АББ сътрудничи със своя глобален стратегически партньор Hewlett Packard Enterprise (HPE) по съвместно разработена технология, която значително намалява енергийната консумация на суперкомпютрите с висока производителност, като в същото време увеличава тяхната изчислителна способност и надеждност.

Отговорите на някои от най-наболелите предизвикателства пред обществото са заровени в огромни количества данни. Най-големите изследователски центрове на света използват суперкомпютри, за да намерят отговори на някои от най-сложните въпроси, като моделиране на пандемии, прецизна медицина, климатични промени и квантова механика.

Суперкомпютрите Cray на HPE използват специално решение от АББ за захранване с постоянен ток (DC)1 с високо напрежение, което прави възможно намаляването на употребата на мед 14 пъти. Друго предимство на постоянния ток с високо напрежение по отношение на околната среда и ефикасността е голямото намаляване на загубите: до 95 процента. Едно свързано решение също така позволява на захранването да увеличава и намалява подаването на мощност спрямо натоварването на компютъра, с което постига пикова ефективност по време на леки натоварвания, както и когато системата е напълно натоварена.  

„АББ и HPE прокарват пътя към устойчиви високоефективни центрове за данни, които могат да помогнат на човечеството в търсенето на отговори на екзистенциални проблеми като прогнозиране на пандемии, борба с климатичните промени и откриване на нови лекарства “, казва Петер Раадсен, ръководител на продуктовите линии в АББ.

„Трябва да можем да правим повече изчисления с по-малко ресурси и енергия”, каза главният директор за устойчивостта на HPE Кристофър Уелис. „В HPE сме поели ангажимент да увеличим скоростта си по пътя към кръговата икономика и част от това са иновационните технологии, които преодоляват ограниченията на енергията и ресурсите.“

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. С над 130-годишна история на иновации, АББ има четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от дигиталната платформа ABB Ability™. Бизнесът „Енергийни мрежи“ на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020 г. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 144 000 служители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща